Fastighets i Växjö tar krafttag mot oseriösa upphandlingar
Utnyttjad arbetskraft, uteblivna löner och skattebrott är vanligt hos städbolag vid offentliga upphandlingar. Nu vill Fastighets i Växjö ändra på det. Tillsammans med arbetsgivarna försöker man nå ut till de ansvariga.
De oseriösa aktörerna i städbranschen tränger ut etablerade vid upphandlingar. Det märker Jörgen Karlsson, som är ombudsman för Fastighets i region Syd. Han möter de enskilda städare som får slita för lite lön och dåliga villkor.
Ofta får jag hjälpa dem att få ut en del av lönen. I samband med det brukar det också komma fram att det finns andra problem.
– Det handlar oftast om yngre män från andra länder och som har hunnit bli ganska illa behandlade innan de ens hinner förstå att det finns en fackförening.
– Ofta får jag hjälpa dem att få ut en del av lönen. I samband med det brukar det också komma fram att det finns andra problem med arbetstiderna och arbetsmiljön. De kan ha fått slita hårt.
Även arbetsgivare oroade
Nu går Fastighets samman med arbetsgivarorganisationen Almega för att informera kommunens upphandlare om hur man kan undvika att människor blir utnyttjade i framtiden. Nästa vecka håller man en konferens i Växjö dit de som gör upphandlingar på kommunen är inbjudna, tillsammans med städbolag som vill erbjuda sina tjänster.
– Vi har samma strävan – att vi vill se en ren bransch, säger Jörgen Karlsson.
När de tittar på underlagen säger de att de inte kan utsätta sina anställda för sådana villkor.
Han förklarar att det inte bara är facket och de anställda som är oroade. Både personer som gör upphandlingar för kommunen och mer seriösa städbolag påverkas när oseriösa aktörer tar över. Det är dyrare att följa reglerna och betala skatter, löner och arbetsgivaravgifter, än att fuska.
Lägger inte anbud – av hänsyn till städare
– Det vi hör är att företag som följer lagar och avtal och har bra arbetsvillkor väljer att inte lägga anbud i en del upphandlingar.
– När de tittar på underlagen säger de att de inte kan utsätta sina anställda för sådana villkor. Det skulle leda till dålig hälsa och arbetsmiljö för de anställda.
Nyligen fick det kommunala bostadsbolaget Vidingehem häva avtalet med en entreprenör, samtidigt som styrelsen i bolaget byttes ut.
Nu hoppas Jörgen Karlsson att dialogen mellan upphandlarna på det bolaget och aktörerna på marknaden ska bli bättre, så att fler seriösa bolag börjar lämna anbud.