Ska det behövas två jobb för att kunna försörja sig? Den frågan är brännande i svåra ekonomiska tider. Enligt tidningen Arbetet jobbar över 300 000 personer extra utöver sitt vanliga jobb. Antalet som har en bisyssla ökade också under förra året. Det är en oroande utveckling om fler behöver jobba mer för att få det att gå runt.

Jag tänker på min farfar Bertil som hade två jobb under min uppväxt

Jag tänker på min farfar Bertil som hade två jobb under min uppväxt. Bertil jobbade heltid på det kommunala vattenverket, men han var också fastighetsskötare, eller portvakt som det kallades då, i tre fastigheter. På morgnar, kvällar och helger skottade Bertil snö, fixade rinnande toaletter, tätade fönster och annat som kommer med att hålla en fastighet i trim. Jag minns många stunder när han pulade i pannrum och källarutrymmen och jag hängde honom i hasorna.

Farmor Maj städade trapphusen. Det var skurning på knä som gällde

Farmor Maj städade trapphusen. Det var skurning på knä som gällde, både i trapphusen och den skola hon städade på kvällarna. Enda sättet att få det riktigt rent i hörnen, enligt Maj.

förbättring har inte kommit utan fackens kamp och kan inte tas för givet

Jag tänker att arbetslivet ändrats en hel del sedan 1970-talet, men förbättring har inte kommit utan fackens kamp och kan inte tas för givet.

Med den här texten tackar jag för mig som chefredaktör. Tänk att jag, barnbarn till en fastighetsskötare och en trappstädare, har fått förmånen att följa era arbetsliv under åtta år. Följa det tunga jobbet som också ger stolthet, följa det trägna fackliga arbetet för att minska risker, förbättra arbetsmiljön och få anständigt betalt för slitet.
Era berättelser har gjort stort intryck på mig. Nu när jag ska börja på ett annat jobb vill jag passa på att tacka alla er som ställt upp på intervjuer, visat upp era arbetsplatser och tipsat om ämnen redaktionen kan ta upp. Fortsätt höra av er till Fastighetsfolkets journalister, det är genom att lyfta fram era villkor som tidningen kan göra skillnad.

För städarna kommer höjningen av lägstalönerna vara extra viktig, och arbetsgivarna kommer göra sitt bästa för att stoppa den

Nu är vi mitt i ett spännande skede i avtalsrörelsen. Flera av Fastighets kollektivavtal, för fastighetsskötare, sanerare och anställda på Folkets hus och parker, är klara och höjningen av lägstalönerna är en av flera viktiga framgångar.
På städavtalet Serviceentreprenad med Almega är lägstalönen den lön som alla städare på privata entreprenadföretag får i praktiken. För städarna kommer höjningen av lägstalönerna vara extra viktig, och arbetsgivarna kommer göra sitt bästa för att stoppa den. Nu gäller det att stå starka tillsammans!