Det var i april som händelsen inträffade. Ett entreprenadföretag som städade åt Uddevalla Kraft gjorde sitt uppdrag och dammsög i en värmekraftanläggning.

Bildades en ljusbåge

Städaren fick då en kraftig stöt. Det smällde till och det bildades en ljusbåge när stöten gick från ena handen ut i bröstet över till andra handen. Han tappade utrustningen som han höll i. Just då visste ingen var elektriciteten kom ifrån.

I efterhand har man konstaterat att det rörde sig om statisk elektricitet, men att stöten ändå har varit kraftig. I värmeverk kan det bildas flygaska som ökar friktionen och som i torr luft leder till sådana här stötar.

Städaren hörde av sig till den som är ansvarig på plats i kraftvärmeverket och förklarade vad som hade hänt, men han upplevde att han fick ett nonchalant bemötande. 

Daniel Liebst är regionalt skyddsombud och har lagt ett skyddsstopp efter händelsen. 

– Den anställde har berättat att han fick en stöt av centraldammsugaren vid två tillfällen, säger Daniel Liebst. En kollega som var med och städade på plats har berättat att smällen var så kraftig så att han hörde den från ett annat rum.

Inga rutiner för att städa bort lut

Medarbetarna hos underleverantören har också berättat om andra tillfällen där de har upplevt att rutinerna har varit oklara hos Uddevalla Kraft. 

Bland annat fick de inga instruktioner om hur de skulle göra vid städning av utrymmen där det fanns frätande lut, och de ska ha iakttagit anställda hos en annan underentreprenör som har jobbat på ställningar i bar överkropp och utan skyddshjälm, står det i anmälan.

Men Uddevalla Kraft förnekade att arbetsmiljön var bristfällig vid tillfället och det regionala skyddsombudet Daniel Liebst har inte inspekterat arbetsplatsen förrän en tid efter incidenten.

Skyddsstopp – men inte där det hände

– För att komma framåt i frågan så lade vi skyddsstoppet på underentreprenören i stället. Deras städare jobbar inte på kraftverket längre och man har avbrutit kontraktet. Men skulle det här hända igen så är det inte säkert att vi får reda på det, säger Daniel Liebst. 

Marie Bergman Haak är kommunikationschef hos Uddevalla Energi, som äger Uddevalla Kraft. Hon beklagar det inträffade och säger att bolaget har inlett en utredning om hur man kan förbättra situationen med centraldammsugaren. 

Ska förbättra genom materialbyte

– Det är jättetråkigt att det här inträffade och att städaren upplevde att han inte blev tagen på allvar. Vi uppmanade honom att åka till läkaren vid tillfället, säger Marie Bergman Haak. 

Hon förnekar att bolaget skulle ha en nonchalant inställning till arbetsmiljö, och försäkrar att man tar den på högsta allvar. Just nu gör bolaget en utredning om hur man kan förbättra situationen

– Vi har bytt ut materialet i centraldammsugaren. Det handlar bland annat om pvc-plast och metall som kan öka risken för stötar, och det har vi ersatt.