När hemstädföretaget Alberts Städservice gick i konkurs tidigare i år stod det klart att de som hade städat i kläder med bolagets logga hade jobbat för löner långt under det som står i kollektivavtalet. Städarna fick 55-70 kronor i timmen, vilket Fastighetsfolket har skrivit om tidigare.  Många hade egentligen inte heller tillstånd att jobba i Sverige. 

Men Alberts Städservice blev formellt inte ansvariga för det, eftersom de hyrde in all sin personal. I stället blev det underentreprenören Björks Städ som kom att dömas för brott mot utlänningslagen och människoexploatering. Alberts Städservice, vars ägare Victor Albertsson påstod att han inte kände till arbetsförhållandena, fick däremot genom en dom i förvaltningsrätten 32 miljoner i skatteskulder. Det ledde i sin tur till konkurs.

Köpt tillbaka konkursboet

Men nu har den tidigare ägaren köpt tillbaka Alberts Städservice från konkursboet, skriver Göteborgs-Posten. Trots att en annan spekulant först ville erbjuda fem miljoner för att få ta över företaget slutade det med att Victor Albertsson fick köpa loss det för 1,5 miljoner. 

Bara några månader efter att bolaget gick i konkurs är verksamheten nu i gång igen. 

”Kampanj på hemstäd! 139kr/h i 2 månader, efter rut. Alberts blir BETTYS. Bli BETTYS kund idag!” står det i ett mass-sms som ägarna skickade ut i slutet av maj. 

Svarar inte på frågor

– Jag är egentligen inte så inblandad längre, säger Victor Albertsson, när Fastighetsfolket ringer för att undersöka om bolaget nu har ändrat något på sitt koncept.

– Det är Charlotte som är vd och kan svara på frågor. 

Men är du inte ägare?

– Jo, det är jag. Men du får prata med Charlotte. 

Vd:n Charlotte Schönborg vill inte heller gå in på hur bolaget ska göra i fortsättningen när hon svarar Fastighetsfolket via mejl:

”I dagsläget medverkar vi inte i olika reportage och avböjer därav er förfrågan om ett samtal. Vi publicerar nyheter på Cision, något vi kommer starta upp under hösten, där kommer löpande information som ni gärna får ta del av om ni önskar.”

”Blåst samhället flera gånger om”

Larry Stewart, ombudsman på Fastighets i region Väst, säger att inte heller han vet hur ägaren har tänkt med det nya konceptet.

– Jag tycker att det är för jävligt. Han har blåst samhället flera gånger om. Först fick de skatteskulder på flera miljoner och går i konkurs. Sedan köper de tillbaka bolaget billigt. Det var många kunder i det konkursboet och andra var intresserade av att köpa bolaget. 

Larry Stewart tror dock att det kommer att bli svårt att driva bolaget vidare som tidigare. 

– Jag förutsätter att myndigheterna håller koll nu. A-krimcentrum är underrättade om Bettys.

Alberts Städservice – en bakgrund

Alberts städservice var en av Göteborgstraktens stora städbolag. Bolaget påstod att de anställda hade konkurrenskraftiga löner och schyssta villkor. Men Alberts hade väldigt få egna anställda, och istället anlitade bolaget underleverantörer. Underleverantören Björks Städ var en. Den firman anlitade i sin tur en annan underleverantör i Polen. De anställda som kom genom kedjan av underleverantörer hade i vissa fall en lön på 55-70 kronor per timme. En del hade inte arbetstillstånd. 

Björks städ dömdes för människoexploatering och brott mot utlänningslagen. Skatteverket underkände upplägget med att ha städpersonalen anställd hos underleverantörer och menade att det är Alberts som är den egentliga arbetsgivaren. Därför påförde myndigheten 32 miljoner kronor i arbetsgivaravgifter och löneskatter.