Fastighetsskötarna Shane Chris­topher Lee och Ya­hya Abdeen i Gottsunda centrum.

Det är måndag morgon och höstkylan biter i kinderna. Fastighetsskötarna Yahya Abdeen och kollegan Shane Christopher Lee rör sig snabbt när de städar upp höstlöven som ligger i drivor runt Gottsunda centrum.

Början på veckan är alltid extra hektisk med allt som behöver göras efter helgen. Stegräknaren brukar räkna upp mot 20 000 steg.

Gottsundadagen firades

Den här måndagen är Yahya Abdeen lite trött. I helgen firades Gottsundadagen stort i centrum med musik, dans, kultur, eldshow och aktiviteter för barnen. Själv jobbade han, utklädd till elefant. 

–­ Det var väldigt varmt i den där dräkten, säger han med ett skratt. Men jag tänkte bara på barnen, de blev så glada. 

För några månader sedan såg hans liv annorlunda ut. Trebarnspappan Yahya Abdeen var arbetslös och hade svårt att sova om nätterna. Han var inskriven på Arbetsförmedlingen och sökte jobb, men månaderna gick och allt kändes tröstlöst. Till sist tog han banklån för att klara av räkningarna. 

– Jag mådde skit när jag var arbetslös. Jag tog hellre lån från banken för att kunna köpa mat, jag vill inte gå till socialen. Jag kan och vill jobba, jag är ung och stark, varför ska jag gå på bidrag? säger han. 

”Jag har vänner som har varit arbetslösa i fle­ra år och som försöker få hjälp av Arbetsförmed­lingen. De kämpar, men det hjälper inte, säger Yahya Abdeen.

Listat som särskilt utsatt

Gottsunda är en stadsdel i Uppsala och ett av de områden i Sverige som av polisen listas som särskilt utsatt.

Statistik som tidningen Arbetet tagit fram visar att arbetslösheten förra året var mer än tre gånger så hög i de områden som polisen beskriver som särskilt utsatta, jämfört med riket i stort. I Gottsunda låg arbetslösheten på 24 procent, jämfört med 7 procent i riket. 

Hela listan: Arbetslösheten i särskilt utsatta områden

När fastighetsägaren Fastighets AB Hemmaplan tog över Gottsunda centrum förra året ville företaget ändra på det. Genom Centrumakademin, som är ett samarbete med Uppsala kommuns arbetsmarknadsförvaltning, är målet att Hemmaplan ska hjälpa till att skapa jobb och praktikplatser för 100 Gottsundabor varje år.

Yahya Abdeen är en av dem och har anställts direkt av Hemmaplan.

Dagarna som fastighetsskötare i Gottsunda är intensiva, stegräknaren brukar gå upp mot 20 000 steg under en arbetsdag.

Målet – tillsvidareanställningar

Arbetsmarknadsförvaltningen hittar kandidater som behöver arbete och Hemmaplan hjälper till att hitta arbetsgivare bland de företag som hyr lokaler i centrum.

Anställningarna finansieras delvis med skattemedel genom nystartsjobb och lönebidrag, men målet är att de ska leda till vanliga tillsvidareanställningar, menar Gottsundas centrumchef Hoda Abou El Oula.

Hon anser att företag i Sverige behöver bli bättre på att öppna dörrarna för de som är nya i landet. 

– Många människor som är arbetslösa i Sverige idag har en stor potential, och har haft ett arbetsliv i hemlandet. Vi som fastighetsbolag kan inte ge alla jobb, men alla företag kan hjälpa några. Jag har sett människor som blommar upp när de får möjligheten att jobba, säger hon.  

Hoda Abou El Oula, centrumchef Hemmaplan, Gottsunda Centrum
”Många människor som är arbetslösa i Sveri­ge i dag har en stor potential”, säger Hoda Abou El Oula, centrumchef på Hemmaplan i Gottsunda centrum.

Dagarna som fastighetsskötare i Gottsunda centrum är intensiva. Jobbet innebär allt från felanmälningar till att hjälpa till inför olika evenemang, klippa gräs och skotta snö. Shane Christopher Lee har arbetat med utemiljön runt Gottsunda centrum i fem år, och följde med till Hemmaplan när kommunen sålde centrumet.

Många kollegor och bekanta

När Hemmaplan tog över Gottsunda centrum valde bolaget att ta hem skötseln av utemiljön, som tidigare sköttes av ett entreprenadföretag. När vi går genom Gottsunda centrum hinner vi inte många meter mellan mötena med kollegor och bekanta. 

Yahya Abdeen och Shane Christopher Lee bor bara ett stenkast från Gottsunda centrum och har en hel del vänner i området. 

– Folk som inte bor här säger att Gottsunda är ett dåligt område, de ser bara problemen med kriminalitet. Medierna skriver bara om Gottsunda när det hänt något dåligt. Visst finns problemen, men kriminalitet finns överallt. Jag har bott här i mer än fem år och aldrig känt mig otrygg, säger Shane Christopher Lee. 

En kvinna kommer fram till Yahya Abdeen och frågar på arabiska hur det är med familjen. Han flydde från Gaza för nästan tio år sedan, men hans mamma och syskon är kvar i kriget. I början på oktober utförde den palestinska terrorgruppen Hamas flera attacker i Israel. Efter terrorattackerna förklarade Israel krig mot Hamas.

Jag mådde skit när jag var arbetslös. Jag tog lån från banken för att kunna köpa mat, jag vill inte gå till socialen”, säger Yahya Abdeen.

”Tänker på familjen hela tiden”

När detta skrivs utför Israel massiva bombanfall och en markoffensiv inne i Gaza. Samtidigt har Israel infört en blockad av el, vatten och förnödenheter som gör situationen för civilbefolkningen i Gaza akut.

– De har varken el eller vatten och är jätterädda nu. Jag försöker få kontakt med mamma varje dag, men det går inte alltid. Jag tänker på dem hela tiden, säger han.

Yahya Abdeen flydde från Gaza för att skapa sig ett tryggt liv. Men under sina tio år i Sverige har han haft svårt att få tryggheten som ett fast jobb innebär, trots att han varit inskriven på Arbetsförmedlingen och sökt arbete efter arbete.

Och han känner många andra som är i samma situation. 

– Jag har vänner som har varit arbetslösa i flera år och som försöker få hjälp av Arbetsförmedlingen. De kämpar, men det hjälper inte. Vi som kommer till Sverige vill bidra till samhället – men vi måste få chansen, säger han.