Vad tyckte du om utbildningen? 

– Den var innovativ. Jag fick flera aha-upplevelser. Jag har ju tidigare själv varit skyddsombud länge och även regionalt skyddsombud, RSO. Nu som ombudsman får jag ju inte verka på det sättet. Men jag fick med mig mycket matnyttigt om olika situationer som kan uppstå.

Viktigt med facket i ryggen

Är det något du vill dela med dig av till läsarna? 

– Det som stack ut för mig var vikten av hur och vem det är som valt skyddsombudet. Det är viktigt att bli utsedd av sin fackliga organisation för att kunna verka ordentligt. Företaget kanske ger sig på skyddsombudet i något läge. Då är det bra att ha det skyddsreglemente som den fackliga organisationen ger.

Fick du några tips om hur du som lokalombudsman kan stötta skyddsombuden? 

– Nej inte på det sättet. Som ombudsmän kommer vi in i situationer där vi ska förhandla om ett skyddsombud har blivit hindrat. När en situation gått så långt brukar situationen lösa sig rätt snabbt. Arbetsgivaren brukar då ha läst in sig och förstår att han hindrat skyddsombudet och också vad det kan innebära. 

Risk för stort mörkertal

Får du ofta fall där skyddsombud blivit hindrade av sina arbetsgivare? 

– Nej. Och det är ju en spark mot våra smalben att skyddsombuden inte tar kontakt med våra regionala skyddsombud. Skyddsombuden har sina mentorer i dem. När inte den kontakten finns kommer dessa ärenden inte upp till oss ombudsmän. Skyddsombuden löser kanske situationerna själva lokalt eller så väljer de bara att låtsas som om de inte blivit hindrade. Mörkertalet är nog stort.