Begreppet ”klass” är så gammalmodigt och föråldrat, enligt en del debattörer. Det finns inte längre några inbyggda orättvisor mellan yrkesgrupper, menar de. Har man ett dåligt liv beror det på att man valt att ha ett dåligt liv. Frågan är bara hur vi ska beskriva verkligheten? I den pågår ju ett klassamhälle, och det eskalerar.

Ta som exempel karensavdraget. I Sverige blir man straffad när man sjukanmäler sig. Första sjukdagen är utan lön (avdraget motsvarar lönen under en dag). Det är en lagstiftning som kommit att gälla i princip bara arbetare. 

Är man sanerare, fastighetstekniker, städare eller varför inte lärare eller polis, då kan man inte utföra något arbete från soffan och måste därför sjukanmäla sig.

Virus påverkar alla olika

Är man chef och jobbar på ett kontor kan man ta sina möten från soffan de dagar man är lite krasslig. Inget löneavdrag. Är man sanerare, fastighetstekniker, städare eller varför inte lärare eller polis, då kan man inte utföra något arbete från soffan och måste därför sjukanmäla sig. Det handlar också om respekt för sina kollegor. Virus påverkar alla olika.

Många inom arbetaryrken, till exempel städ, handel, vård eller omsorg, har en låg sysselsättningsgrad, tjänar därför dåligt, och har liten kontroll över sin arbetssituation. Det är just de grupper som har svårast att avvara en dagslön som aldrig kan jobba hemifrån och som alltid måste sjukanmäla sig.

LO måste öka trycket

LO har försökt övertyga Socialdemokraterna om att ta bort lagstiftningen. På kongressen 2021 lyckades man inte. Beslutet blev att utreda frågan. Som företrädare för en fackförening blir jag ärligt talat ganska besvärad över att en socialdemokratisk kongress inte ens kan uttrycka en önskan om att avskaffa karensen.

Nu har vi på Fastighets skickat ett par motioner till LO-kongressen i maj. Vi kräver att LO använder fler kontaktvägar mot partiet, och klargör att det här borde vara en icke-fråga för alla som står till vänster inom svensk politik. Avskaffa karensavdraget, nu!