För dig som är fastighetsskötare finns nio kortare kurser inom Yrkeshögskolan som du kan söka för att höja din kompetens. Bland annat kan du lära dig om klimatsäkra fastigheter, återbruk och digital transformation för fastighetsbranschen. 

Carina_lundström, FU.
Carina Lundström, expert på kompetensförsörjning på Fastighetsbranschens utbildningsnämnd, FU.

 – Det är ett bra sätt att stärka din position på arbetsmarknaden. Det är win-win för både medarbetare och arbetsgivare, säger Carina Lundström, expert på kompetensförsörjning på Fastighetsbranschens utbildningsnämnd, FU.

Kurserna är allt ifrån en månad till ett halvår långa. De flesta går på halvfart och ges på distans. 

Tanken är att man ska kunna kombinera jobb och studier. 

– De är också csn-berättigade och kostnadsfria, säger Carina Lundström.  

Behövs 3 000 ny fastighetstekniker

En undersökning som Fastighetsbranschens utbildningsnämnd gjorde i höstas visade att bland hr-personal och vd:s kände 60 procent till att denna utbildningsmöjlighet finns. Men bara 3 procent av dem hade haft medarbetare som gått dessa kurser. 

– Vi ser att det finns ett glapp här. Ledningen känner till kurserna, men sedan ska de få sina medarbetare att faktiskt ansöka om dem också, säger Carina Lundström. 

Hon passar på att tipsa om FU:s webbsida fastighetsbranschen.nu. Där samlar nämnden alla utbildningar inom fastighetsområdet. 

Fastighetsbranschens utbildningsnämnd beräknar att det kommer att behövas cirka 3 000 nya drift- och fastighetstekniker fram till 2028. 

Möjlighet att få sina kunskaper validerade

För fastighetsskötare som vill vidareutbilda sig till fastighetstekniker finns så kallade yh-flexutbildningar, där man kan få sina kunskaper från fastighetsskötaryrket värderade. 

– Då behöver du bara gå de delar i en fastighetsteknikerutbildning som du behöver ha, säger Carina Lundström. 

Myndigheten för yrkeshögskolan har totalt beviljat 14 ansökningar om utbildningar med koppling till fastighetsbranschen för de kommande tre åren. Det innebär 1 290 utbildningsplatser. Hälften av dem är inom drift- och fastighetsteknik.

– Det är glädjande att så många ansökningar har beviljats, säger Carina Lundström, och tillägger att det kommer att snabba på fastighetsbranschens gröna omställning. 

Fem korta kurser för Fastighetsskötare att söka