Att prata lön är fortfarande tabu hos många. Det är på något sätt lite ofint att säga vilken prislapp din arbetsgivare satt på dig.

Jag tror dock att vi måste våga prata mer om lön, att löneskillnaderna måste fram i ljuset.

Har verkligen människors tid och kunskap så extremt olika värde – så som det är i dagens klassamhälle? 

Skrämmande stora löneklyftor

Är en vd verkligen värd i runda slängar 90 lokalvårdare, 76 fastighetsskötare eller 73 lastbilschaufförer? Löneklyftorna som träder fram i LO:s rapport Makteliten skrämmer mig. 

Lokalvården är nödvändig för hygien, säkerhet och trivsel. Vi klarar oss inte utan lokalvård, detta faktum borde vara så uppenbart att det inte ens behöver diskuteras.

Har verkligen människors tid och kunskap så extremt olika värde – så som det är i dagens klassamhälle?

Verksamheterna vi rör oss i är varierande. Vi ska kunna hjälpa ett förskolebarn stänga jackan, peppa tonåringen som inte vill in på lektionen, växla språk för att hjälpa turister, och agera i skuggorna där känsliga personer rör sig. 

Samhällets grundbultar går på knäna

Jag vet hur hårt vi lokalvårdare sliter, nyttan vi utför med 40 timmars anletes svett varje vecka. Jag vet också att det är omöjligt för en ensam person att utföra samma hästjobb som 90 av oss stolta, starka lokalvårdare.

Men medan vi som jobbar med yrken som är samhällets grundbultar går på knäna, så är det där onödiga ornamentet på toppen nöjt och belåtet. Det får vi inte sluta uppröras över! 

Medan vi som jobbar med yrken som är samhällets grundbultar går på knäna, så är det där onödiga ornamentet på toppen nöjt och belåtet.

Vad kan vi göra då? Många blir apatiska av att år efter år inte nå fram. Det är förståeligt, men försök nu en gång till.

Tillsammans och med flera fackförbund som engagerar lokalvårdare borde vi kunna göra våra röster hörda.

Gå samman och kräv rättvisa, skam den som ger sig!