Det var i mitten av januari som elevprotesterna började. Fastighetsfolket skrev då om hur över 400 högstadieelever demonstrerade, skrev brev till kommunens lokalvårdschef och krävde möte efter att lokalvårdaren på deras skola, Luciene Svärdh, hastigt omplacerades till Folkets hus.

De saknade sin omtyckta städerska, som blivit en viktig vuxen för eleverna.

Spred glädje

– Luciene gjorde mer än att bara städa. Hon fick oss att se vilket viktigt jobb en städerska gör. Luciene spred glädje, muntrade upp, pratade alltid med oss. Hon fanns alltid där, sa en av eleverna i samband med protesterna till tidningen Sydöstran.

Lokalvårdschefen uppgav då att omplaceringen var ett måste för att verksamheten ska fungera.

Luciene Svärdh själv motsatte sig inte förflyttningen, men sa till Fastighetsfolket att hon var mycket rörd av elevernas engagemang och gärna skulle vilja komma tillbaka till skolan om hon fick.

Fortsatta protester

Men eleverna gav sig inte. Protesterna har fortsatt under februari och de gick vidare till kommunalrådet Morgan Bengtsson, rapporterar Blekinge läns tidning, BLT. Även facket ska ha engagerat sig i frågan.

Nu har beslut tagits om att Luciene Svärdh åter får städa på skolan, på halvtid. Hon får en tjänst som delas på två områden: skolan och Folkets hus.

Enligt BLT uppger lokalvårdschefen att det nu är möjligt eftersom ytterligare en medarbetare vill kombinera sin tjänst.

I ett sms till Fastighetsfolket kommenterar Luciene Svärdh beslutet med att hon känner sig lycklig och tacksam.

”Kommunen ser de mjuka värdena för både anställda och elever och sätter barnen i centrum”, skriver hon.