Baloo förlorade sitt ena öga – en av ovanligt många arbetsolyckor på Samhall
Baloo Beckman förlorade sitt ena öga i en arbetsplatsolycka på Samhall. Olyckssiffran på det statliga bolaget var förra året nästan tre gånger så hög som på övriga arbetsmarknaden.
Han försöker tänka att han i alla fall lever. 33-åriga Baloo Beckman låter beslutsam.
– Ja, vad ska jag säga? Jag blev så klart oerhört ledsen när jag förstod att mitt högra öga inte gick att rädda. Men nu är det som det är, och då måste jag försöka förhålla mig till det.
När vi ses en kylig vårdag i centrala Stockholm har det gått knappt två månader sedan Baloo Beckman förlorade sitt högra öga i en arbetsolycka på Samhall.
Vinden är kall, men vårlökarna börjar försiktigt titta upp ur den svarta jorden.
Baloo gnuggar händerna för att få upp värmen i kylan. Han säger att han inte vill tänka för mycket på det som har hänt.
Han är tillbaka på jobbet på heltid efter sjukskrivningen. Om än med bara ett öga kvar. Det syns inte för den som inte vet, men där hans högra öga satt finns nu en protes av plast.
Olyckssiffran fortsätter att stiga
Under förra året skadades 513 medarbetare på Samhall i olyckor som gjorde att de blev sjuka. Olyckssiffrorna på det statliga bolaget Samhall sticker ut i statistiken.
Under åren 2018 till 2022 har varje år mer än dubbelt så många skadat sig på Samhall, jämfört med övriga arbetsmarknaden. Under 2023 steg olyckssiffran ytterligare, och var då nästan tre gånger så hög på Samhall.
Ändå får Samhall varje år 6,6 miljarder kronor av staten för att kunna erbjuda jobb anpassade efter de anställdas funktionsnedsättningar.
Peter Obermüller är Fastighets ledamot i Samhalls företagsråd. Han anser att stressen och bristen på skyddsombud är två faktorer som ökar olycksrisken på Samhall.
– Det första steget är att minska stressen där ute. När du är stressad är risken att du skadar dig betydligt högre. På Samhall ska man kunna arbeta utifrån sina egna förutsättningar, men så ser det inte alltid ut i dag, säger han.
Samhall: ”Vi tar det på största allvar”
Även om Samhall har det yttersta ansvaret för att förebygga arbetsolyckor pekar Peter Obermüller ut bristen på skyddsombud som en bidragande orsak till de höga olyckssiffrorna.
– Det här är en fråga för alla LO-förbund som organiserar Samhallsanställda. Vi har alldeles för få i dag. De som är skyddsombud får många ärenden och löper risk att bli utarbetade, säger han.
Jag blev så klart oerhört ledsen när jag förstod att mitt högra öga inte gick att rädda. Men nu är det som det är, och då måste jag försöka förhålla mig till det.
Samhalls HR- och kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala ser allvarligt på de höga olyckssiffrorna.
– Vi tar det på största allvar, arbetsmiljö är en prioriterad fråga. Vi genomför en mängd olika insatser för att skapa en tryggare arbetsmiljö, säger hon.
Samhall var underentreprenör
Det var i början av februari och en arbetsdag som alla andra för Baloo och hans kollegor. De arbetar med att hålla stadsdelarna Norrmalm och Vasastan rena från skräp och tömmer papperskorgar.
Samhall är i det här fallet underentreprenör till Peab, som i sin tur är upphandlat av Stockholm Stad för att städa gator och torg.
– Men nästan varje dag får vi också in uppdrag att ta med oss större föremål till Peabs avfallsstation på Lilla Essingen, berättar Baloo.
Den här dagen fick Baloo och hans kollega i uppdrag att ta med sig och kasta en metallstolpe där det tidigare hade suttit en vägskylt.
De lastade stolpen med gemensamma krafter på den mindre lastbilen som redan var fylld med alla påsar från papperskorgar de tömt under dagens arbetspass. Sedan åkte de i väg.
”Var så full av adrenalin att det dämpade smärtan”
Men framme på avfallsstationen blev det en hävstångseffekt på stolpen när Baloo och hans kollega skulle lyfta ner den från lastbilen.
Stolpen åkte upp och träffade honom med en kraftig smäll på höger sida av ansiktet. Huden revs upp och ögongloben krossades.
Han har sedan tappat bort en del detaljer kring vad som hände, känslan av tid liksom försvann. Han minns att han gick runt i cirklar för att försöka lugna ner sig, att kollegan var väldigt orolig och ringde 112. Han själv tog sig till Peabs kontor för att kolla sig i spegeln.
– Då fattade jag att ögat var väldigt skadat. Det borde ha gjort mer ont än jag minns att det gjorde, men jag var väl så full av adrenalin att det dämpade smärtan.
Omöjligt att rädda ögat
Baloo kommer ihåg att han ringde sin mamma för att berätta att han skadat sig allvarligt i ansiktet och att han sedan fick prata med larmoperatören som kollegan hade på tråden. Sedan var ambulansen där. Efter en stund kom även polis.
Väl på akuten konstaterades att hela Baloos högra ögonglob hade krossats. Han hade dessutom två stora sår i ansiktet, ett vid ögonbrynet och ett på kinden. Han röntgades för att utesluta andra skador och skickades sedan vidare till Sankt Eriks ögonklinik där en första operation gjordes.
Men läkarna konstaterade att det inte var möjligt att rädda ögat. Nästföljande dag väntade en ny operation där implantat syddes in i ögongloben.
Samhall åtalas inte för arbetsmiljöbrott
Den allvarliga arbetsolyckan anmäldes både till Polisen och till Arbetsmiljöverket. Polisen lade ner förundersökningen, men Arbetsmiljöverket kunde efter olyckan konstatera att Samhall brustit på flera sätt i sitt förebyggande arbetsmiljöarbete.
Arbetsmiljöverkets inspektion ledde till att myndigheten gjorde en ny polisanmälan. I anmälan framkommer att Arbetsmiljöverket anser att Samhall har brutit mot arbetsmiljölagen.
Men åklagarmyndigheten lade ner även denna förundersökning.
– Det var inte möjligt för arbetsgivaren att förutse att en olycka skulle kunna inträffa på det sätt som skedde och därför har man inte brustit i sitt systematiska arbetsmiljöarbete, säger åklagaren i ärendet, Lars Ågren.
Samhall åtalas därmed inte för arbetsmiljöbrott.
Enögd resten av livet
Men oavsett vad som sker rent juridiskt kan Baloo inte få tillbaka sitt högra öga. Han är enögd resten av livet, synfältsmässigt.
Drömmen om att göra värnplikten vet han inte om han kommer att kunna uppfylla. Men han försöker att inte fundera för mycket.
– Mitt fokus denna tid har varit att snabbt komma in i rutiner igen, därför har jag velat tillbaka till jobbet så fort som möjligt.
Baloo Beckman är noga med att inte lägga någon skuld på Samhall. Hans närmsta chef har varit närvarande och väldigt bra efter olyckan, upplever han. Hon besökte honom på sjukhuset och tog en fika på stan under hans sjukskrivning. Även kollegorna har funnits där som ett stöd.
– De hjälpte mig och skjutsade mig till olika läkarbesök under den första tiden efter olyckan. Vi tar hand om varandra.
Han berättar att han har haft djupa depressioner tidigare i livet, perioder då han har mått så dåligt att han överhuvudtaget inte har tagit sig ur lägenheten.
– Jag vill inte att det här ska leda till att jag hamnar där igen.
Många arbetsolyckor på Samhall
Under åren 2018 till 2022 har varje år mer än dubbelt så många skadat sig på Samhall, jämfört med övriga arbetsmarknaden. Under 2023 steg olyckssiffran ytterligare, och var då nästan tre gånger så hög på Samhall.
För att kunna jämföra används måttet relativ frekvens, antal arbetsolyckor med sjukfrånvaro per tusen sysselsatta. Siffran för arbetsmarknaden har under åren 2018 till 2023 legat på mellan 7 och 8 arbetsolyckor per tusen sysselsatta, medan den på Samhall varit som minst 16.
Förra året steg olyckssiffran på Samhall ytterligare, till 20 olyckor med sjukfrånvaro per tusen sysselsatta.
Siffrorna för Samhall gäller alla sysselsatta oavsett anställningsform, inklusive arbetsmarknadspolitiska praktikprogram. Siffrorna för arbetsmarknaden i stort gäller för förvärvsarbetande.
Källa: Arbetsmiljöverket och Samhall