Fastighets utesluter inte lag om kortad arbetstid
Kortare arbetstid för alla. Det ska fackförbunden i LO prioritera nu, enligt ett kongressbeslut.
I första hand ska det uppnås i förhandlingar med arbetsgivarna.
– Men når vi inte fram får vi gå lagstiftningsvägen, säger Fastighets avtalssekreterare Joakim Oscarsson.
Efter att LO-kongressen i våras beslutade att arbetstidsförkortning för arbetarna ska prioriteras har debatten varit het.
Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv varnar för miljardkostnader om man inför en lag om kortare arbetstid med bibehållen lön för alla.
LO-kongressen beslutade att frågan om arbetstidsförkortning i första hand ska drivas i förhandlingar mellan fack och arbetsgivare. Men LO:s styrelse har inte stängt dörren för att en ändring av arbetstidslagen kan behövas. I framtiden.
Blandade reaktioner på s-förslag
Nyligen presenterade Socialdemokraternas arbetsgrupp ett förslag om att sänka arbetstiden till 35 timmarsvecka via lagstiftning.
Efter att förslaget hade presenterats var reaktionerna bland LO-förbunden blandade.
Kommunals ordförande Malin Ragnegård var positiv, medan IF Metall och även LO:s nya avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä, är kritiska till att lagstifta, skriver Arbetet.
Men vad tycker Fastighets?
Fastighetsfolket ringde upp Fastighets avtalssekreterare Joakim Oscarsson och frågade.
Vill driva arbetsförkortning ihop med hela LO
Han börjar med att konstatera att Fastighets genom åren fått in flera avtalsyrkanden från medlemmar om arbetstidsförkortning. Men efter att avtalsdelegationen värderat vad som varit viktigast i förhandlingen har pengarna prioriterats i stället. Däremot har vissa fastighetsbolag lokalt lyckats sänka arbetstiden.
– Arbetstidsförkortning är en fråga som vi i Fastighets i första hand vill driva med de övriga LO-förbunden. Nu hoppas vi hitta en samordning kring det här.
Vad tycker du om S-förslaget om att lagstifta om arbetstidsförkortning?
– Jag har förståelse för att Socialdemokraterna vill ställa kortare arbetstidsmått mot lägre skatter för höginkomsttagare inför valrörelsen. Vi tycker att det är bra att försöka göra upp om arbetstidsförkortning avtalsvägen mellan oss parter på arbetsmarknaden först. Men på sikt behövs även en lagstiftning för att säkra upp arbetstidsmåttet, så att det inte blir billigare för arbetsgivare som saknar kollektivavtal. Arbetstidsmåttet måste vara lika för alla, oavsett om man har kollektivavtal eller inte.
Vad blir svårast när ni i LO ska komma överens om hur ni ska jobba framåt med frågan om kortare arbetstid?
– Att det påverkar så många olika branscher och avtal. En fråga är hur det slår mot dem som har deltid eller som redan har ett lägre arbetstidsmått. Det där måste vi reda ut så att det inte blir pannkaka av alltihop i slutet.