I LO-borgen har ett tiotal förtroendevalda inom häst- och golfnäringen samlats en varm septemberdag. Det är alla fackligt aktiva i Kommunal, men snart tas deras kollektivavtal över av Fastighets. 

Båda förbundens avtalssekreterare är på plats i LO-borgen för att informera om att 1300 medlemmar och ett 40-tal förtroendevalda i Kommunal nu ska byta fackförbund till Fastighets. 

Fastighets: ”Som julafton för oss”

– När vi fick reda på att vi fick ta över de här branscherna så var det som julafton för oss. Men vi är såklart jätterädda att vi inte ska få med oss medlemmarna, säger Fastighets avtalssekreterare Joakim Oscarsson. 

– Om vi inte har medlemmarna med oss så kan vi inte sätta press på arbetsgivarna i avtalsrörelsen.

Joakim Oscarsson, avtalssekreterare på Fastighets

Om vi inte har medlemmarna med oss så kan vi inte sätta press på arbetsgivarna i avtalsrörelsen.

Joakim Oscarsson, avtalssekreterare på Fastighets

Det var LO- kongressen som i maj beslutade att golfbaneskötare och anställda inom hästnäringen nu ska organiseras av Fastighets.

Detta efter att Kommunal bett LO att utreda om andra förbund var bättre lämpade att organisera arbetare i den gröna näringen, som jordbruk, djurvård och trädgård.

En av dem som nu kommer att byta fackförbund är Per Sinclair som arbetar som vaktmästare och stallpersonal på Umeå ryttarförening. Han har varit fackligt aktiv länge och var medlem i Lantarbetareförbundet, innan det gick upp i Kommunal år 2001. 

– Jag förstår att Kommunal vill renodla sig och fokusera på välfärdsyrkena. Många av de gamla ombudsmännen som gick över från Lantarbetareförbundet finns ju inte kvar i Kommunal idag. Kunskapen om våra yrkesgrupper finns inte kvar längre, säger han. 

Kritik mot Kommunal: ”som en smäll på käften”

Karin Edvinsson däremot är kritisk till att de förtroendevalda på golvet inte tillfrågades innan beslutet togs. Hon är skyddsombud och banarbetare på Bollnästravet och har varit aktiv i Kommunal i 25 år. 

– Det var som en smäll på käften. Att Kommunal inte frågade oss förtroendevalda vad vi tyckte innan de vände sig till LO för att utreda frågan är obegripligt, säger hon.

Karin Edvinsson, banarbetare och skyddsombud på Bollnästravet.

Att Kommunal inte frågade oss förtroendevalda vad vi tyckte innan de vände sig till LO för att utreda frågan är obegripligt.

Karin Edvinsson, skyddsombud på Bollnästravet

Denise Rudebeck Renström som är ridlärare och skyddsombud på Hufvudsta ridskola i Stockholm håller med om att beslutet skapar oro. Samtidigt är hon beredd att byta förbund och vill gärna ta en aktiv roll i Fastighets. 

– Jag hoppas kunna tillföra kunskap om vår bransch till Fastighets. Jag är också regionalt skyddsombud idag och vill gärna fortsätta med det fackliga uppdraget, säger hon. 

Viktigast att lyssna på nya medlemmarna

På Fastighets är det ombudsman Madeleine Holst som ansvarar för att samordna rekryteringen av de nya medlemmarna.

Så snart som möjligt kommer Fastighets regioner att besöka arbetsplatser över hela landet för att prata med medlemmar som nu ska gå över till Fastighets.

Madeleine Holst, ombudsman i Fastighets region Syd.

Vi på Fastighets har mycket att lära om de här branscherna. Det viktigaste för oss nu blir att lyssna in våra nya medlemmars behov.

Madeleine Holst, ombudsman i Fastighets region Syd

– Vi vill så långt som möjligt att de förtroendevalda som har fackliga uppdrag hos Kommunal ska kvarstå i sina uppdrag. Vi på Fastighets har mycket att lära om de här branscherna. Det viktigaste för oss nu blir att lyssna in våra nya medlemmars behov, säger hon. 

I avtalsrörelsen våren 2025 kommer Fastighets och Kommunal att förhandla tillsammans.

Fastighets kommer sedan att ta över kollektivavtalen succesivt i takt med att de nuvarande avtalen löper ut 2025.