På fredag inleds Fastighets kongress. Förutom att ny ledning och förbundsstyrelse ska väljas och beslut om förbundets framtida verksamhet ska fattas kommer också kulturstipendium att delas ut till tre personer.

Nominera till förbundets kulturstipendium

Kongress 2018

En av dem är Landskronatrubaduren Kiki Nilsénius som fick en hit på youtube i slutet av 2014 när hon skrev en låt om Sverigedemokraternas politik. Därefter har hon bland annat behandlat ämnen som näthat, källkritik, pms och #metoo i sina visor som publiceras på facebook och youtube.
– Det jag gör är att sätta ord på känslor och problem, ibland sådant som jag själv har tänkt på och ibland sådant som förekommer i debatten. Det är blandat med personliga erfarenheter och aktuella samhällsfrågor, säger hon.

Att sjunga om till exempel Sverigedemokraterna och Nordfront har också lett till att Kiki Nilesénius fått ta emot mängder näthat och kränkande kommentarer.
– I början var det jättejobbigt och jag var inte alls beredd på det. Det kom meddelanden och telefonsamtal varje dag. Då tog jag en paus men sedan kände jag att ”skit samma”. Det är så här jag kan vara kreativ och bidra med något, säger hon.

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

Och nu är hon alltså en av tre som tilldelas Fastighets kulturstipendium.
– Det känns helt fantastiskt kul att få det här stipendiet och jag blev jätteförvånad när jag fick veta det. Men nu, ju närmare lördag vi kommer, desto större känns det här för mig, säger Kiki Nilsénius.

Till vardags arbetar hon som äldrepedagog inom seniorverksamhet men målsättningen för året är att också fortsätta skriva musik och att färdigställa en skiva. Stipendiet är på 20 000 kronor och för dem planerar hon att köpa en ljudanläggning som kan följa med när hon ska ut och spela.

Få kongress­ombud har varit på kongress förut

Kongress 2018

Den andra pristagaren är Iso Porovic. Han en regissör, skådespelare och poet som varit aktiv inom teatern sedan slutet av 1980-talet. Förra året regisserade han bland annat en ”Vredens dagar”, en pjäs om Ådalens dramatiska historia och hungermarschen år 1917. Enligt motiveringen är det ett av skälen till att han tilldelas priset. Det står att det är ”ett av många bevis på hans kunnande och engagemang för att med teaterns hjälp lyfta angelägna samhällsfrågor”.

Operasångerskan Malena Ernman är en Fastighets kulturstipendiater.

Den tredje stipendiaten är sångerskan Malena Ernman, som både uppträder på internationella operascener och har vunnit den svenska Melodifestivalen med bidraget La voix. Hon har också aktivt tagit ställning mot rasism och främlingsfientlighet, både i debattinlägg i Aftonbladet, på Twitter och på Allsång på Skansens scen.

Stora fackavdelningar vill få mer inflytande

Kongress 2018

Hon får stipendiet just för att hon väcker känslor, inspirerar och motverkar rasism och bidrar i kampen för alla människors lika värde.

Stipendierna är på 20 000 kronor och delas ut under kongressen i Stockholm på lördag.
Vid förra kongressen, år 2014, gick stipendierna till musikern Stefan Sundström och författaren Susanna Alakoski.