Förra året rapporterade arbetsgivarorganisationen Fastigo att det saknas 11 000 personer i fastighetsbranschen fram till år 2027. Detta beror framför allt på att medelåldern är hög och att det behöver fyllas på med ny arbetskraft när de äldre går i pension.

Och för många fastighetsbolag är det en stor utmaning att locka kvinnor. År 2015 var bara en fjärdedel, 24 procent, av arbetarna i fastighetsbranschen kvinnor, enligt Fastigo. Och andelen hade inte förändrats nämnvärt på tio års tid.

Så hittade Väsbyhem nya kvartersvärdar

På jobbet

På kooperativa HSB är fördelningen ännu sämre. Där är bara fem procent av alla fastighetsskötare kvinnor.
– Det finns de gamla förutfattade meningarna om att män är mer tekniskt kunniga och jag tror att det är ganska cementerat i branschen. Vi kämpar idogt för att förändra det här, säger Sofie Roy-Norelid, vice vd för HSB Stockholm.

I samarbete med rekryteringsbolaget TNG och Arbetsförmedlingen drog de därför igång ett lärlingsprogram med bara kvinnliga deltagare.
– Vi blev positivt överraskade av det stora intresset, det är väldigt kul att se att så många är intresserade, säger hon.

Totalt kom omkring 200 ansökningar in och bland alla antogs 14 personer till programmet, som varvar teori och praktik under nio månader.

En av deltagarna är Marie Sneen som precis varit ute på sin andra praktikperiod tillsammans med fastighetsskötaren och handledaren Kenneth Sjögren.
– I augusti förra året bestämde jag mig för att sluta som frisör, något jag jobbat med i 20 år. Men jag visste inte riktigt vad jag skulle göra så jag började läsa ett tekniskt basår. Men så såg jag reklam för det här och tänkte ”fasen, vad kul”, säger Marie Sneen.

För hennes del var det inte avgörande att det var ett program särskilt riktat till kvinnor.
– Jag har alltid mest umgåtts med killar, men jag vet att det var många andra i min grupp som tyckte att det var viktigt, säger hon.

Ibland är det bra att vara två. Marie Sneen får kontrollera vattenflödet medan Kenneth Sjögren korrigerar vattenspridaren.

De har bland annat hand om seniorboendet Finnbodaberget i Nacka. Där sköter de 120 hyresrätter för boende som är 55 år och uppåt. Och handledaren Kenneth Sjögren hejar på alla i korridorerna.
– Jag är social och trivs jättebra här. Men det gäller att vara problemlösare, säger han.
Den här dagen ska de bland annat sätta ut en vattenspridare på ett område med nysått gräs och senare ta hand om en trasig avfallskvarn.

Svårare att rekrytera i fastighets­branschen

Nyheter

Marie Sneen uppskattar att jobbet är så varierat och hon tycker om att det är serviceinriktat. Och hon kan inte se att det skulle vara svårare för kvinnor.
– Vissa på programmet var nog lite rädda för att det skulle vara för mycket fysiskt som de inte skulle klara. Men ofta kan man ju hjälpas åt. Jag kanske kan något som en äldre man är sämre på, säger hon.
Kenneth Sjögren fyller i:
– I förrgår monterade vi ett badrumsskåp. Där hade det inte räckt att jag var stark. Jag hade ändå behövt hjälp av någon mer för att få upp det, säger han.

Han tycker att det borde vara en självklarhet med mer jämställdhet i fastighetsbranschen år 2018, men tror att det sitter djupt.
– Jag tror att man inte har vågat släppa in kvinnor, säger han.
– Och många kvinnor är nog rädda för att det ska vara för tungt, säger Marie Sneen.
– Männen har nog inte efterfrågat kvinnor i branschen heller, lägger Kenneth Sjögren till.

”Det verkar intressant och roligt”, säger Erik Andersson som i höst börjat på VVS- och fastighetsprogrammet.

6 700 nya fastighetsjobb – men för få vill utbilda sig

Nyheter

HSB anordnade ett liknande lärlingsprogram förra året. Det riktade sig till både män och kvinnor, men det var framför allt män som sökte.

Med hjälp av rekryteringsbolaget lyckades de nå en annan målgrupp nu. Kvinnorna som går lärlingsprogrammet är blandade åldrar, men de flesta har ett tidigare yrke i grunden. Det finns bland annat kockar, receptionister och frisörer.
– Den gemensamma nämnaren var att alla ville jobba praktiskt, lite tekniskt och att de ville hjälpa andra, säger Charlotte Ulvros, marknads- och digitalchef på TNG.

De sökande fick börja med anonyma tester som visade bland annat deras förmåga att lära sig nya saker, kundservice och logiskt tänkande.
– Vi började med att titta på om de har fallenhet för det här. Först därefter tittar vi på deras cv, säger Charlotte Ulvros.

Slutligen gjordes djupintervjuer för att se om kvinnorna var motiverade att stanna i yrket innan 14 personer valdes ut.

Hur många som kommer att få jobba kvar på HSB efter att lärlingsprogrammet är slut vid årsskiftet är inte bestämt
– Vi har ingen siffra men förhoppningsvis har vi möjlighet att anställa så många som möjligt av dem som är intresserade. När vi hade en lärlingsomgång förra året som var riktad till både män och kvinnor, anställde vi de som ville stanna och som var lämpliga. Då blev det fyra personer, säger Sofie Roy-Norelid på HSB.