– Vi är för få tjejer, säger Pernilla Kling, fastighetsskötare i Kinna.
När hon för över ett decennium sedan började jobba på bostadsbolaget Marks Bostad var hon ensam kvinna bland ett tiotal kollegor. Yvette Haglund, fastighetstekniker i Östersund, delar hennes bild av könsfördelningen i branschen.
– Jag vet inte hur det ser ut på andra ställen, men jag kan inte komma på att jag sett någon kvinna på något annat företag än kanske de små, säger hon.

Jobbar för jämn könsfödelning

På fastighetsbolaget Stena Fastigheter i Göteborg har man aktivt jobbat för att könsfördelningen mellan de anställda ska vara så lika som möjligt, berättar fastighetsskötaren Amalia Ohlsson.
– Lönerna är fortfarande lite ojämna, men så är det ju överallt, säger hon.

Svårt att locka elever till fastighets­programmet

Arbetsmarknad

Jobbat som snickare

Alla tre har bakgrund i andra hantverksyrken – och ingen av dem hade från början några planer på att jobba inom fastighetsbranschen.
Pernilla Kling sökte en fast tjänst på ett bostadsbolag utan någon formell fastighetsutbildning, men hade tidigare jobbat mycket med skötsel på entreprenad, vilket uppskattades av företaget. Amalia Ohlsson jobbade som snickare, men ville inte vara kvar på företaget där hon var anställd. Yvette Haglund utbildade sig till vvs-montör, men hittade ingen firma hon kunde få en lärlingstjänst hos.
– Fastighetsbranschen är ett väldigt brett område jämfört med andra hantverksområden, säger hon.

Pernilla Kling, fastighetsskötare på Marks Bostad i Kinna.

De tre trivs i branschen och har själva inte upplevt något motstånd i egenskap av att vara kvinnor – men än kan fördomar leva kvar i kontakten med hyresgäster.
– Jag möter fördomarna dagligen när jag svarar i telefon och folk tror att man kommit till växeln. Man blir rätt härdad efter många år, säger Pernilla Kling.
– Jag får ganska mycket reaktioner över att jag är tjej, så det kan ju ligga kvar en fördom om att fastighetsskötare är hantverksgubbar. Det är lite synd, för det finns faktiskt yngre tjejer som pluggar till detta, säger Amalia Ohlsson.

Under 50 stycken

Antalet unga tjejer som söker sig till fastighetsbranschen är dock väldigt låg. Som Fastighetsfolket tidigare skrivit visar siffror från Skolverket att antalet tjejer i hela landet som i år sökte till vvs- och fastighetsprogrammet var under 50 stycken.
– Det är väldigt tråkigt, men jag tror att man helt enkelt inte vet vad yrket innebär faktiskt. Man tror att vi springer runt och fixar stopp i avlopp, men vi är ju mer alltiallo, säger Pernilla Kling.

Få vill plugga till fastighets­tekniker

Arbetsmarknad

Har inte koll på fastighetsbranschen

Hon får medhåll av Yvette Haglund, som delar hennes bild av att människor i största allmänhet inte riktigt vet vad arbetet innebär – alltså är det inte så konstigt att unga inte har koll på fastighetsbranschen.
Hemma i Östersund har en skola börjat bjuda in till en tjejdag inför gymnasievalet, där man får veta mer om skolans tekniska utbildningar.
– Jag har fått höra att väldigt många tjejer söker till fordonsprogrammet, så där har könsfördelningen förändrats. Men vad gäller fastighetsutbildningarna kanske man inte riktigt vet vad det är för arbetsuppgifter, vilka företag som finns och vad man kan arbeta med, säger Yvette Haglund.

Amalia Ohlsson, fastighetsskötare på Stena Fastigheter i Göteborg.

Som Fastighetsfolket tidigare rapporterat skriker fastighetsbranschen efter arbetskraft. Enligt Arbetsförmedlingen ser jobbutsikterna mycket bra ut för de kommande fem åren. Ändå är det få unga i gymnasiet och få vuxna som söker till fastighetsutbildningar.

Gör för lite

En del av ansvaret tycker de tre fastighetsskötarna ligger hos fastighetsbranschen, som samtliga tycker gör för lite för att synas.
– Jag tror att fastighetsbranschen är lite för dålig på att marknadsföra sig. Det är viktigt att man gör det redan på grundskolenivå. Dagligen möter vi undersköterskor, vårdbiträden och läkare, men fastighetsskötare är lite osynliga, säger Pernilla Kling.

Fortsatt brist på fastighetsskötare och sanerare

Arbetsmarknad

I stället görs satsningar på lokal nivå, bland annat ovan nämnda tjejdag på gymnasiet i Östersund. Stena Fastigheter i Göteborg har tillsammans med kommunen ordnat familjedagar, så att folk ska kunna träffa Amalia Ohlsson och hennes kollegor.
– Vad vet man ens om fastighetsbranschen? Det är många som tror att jag sopar trappuppgångar, men mitt jobb är lite mer komplicerat än så, säger hon.

En annan del av ansvaret tror Yvette Haglund ligger hos företag som är för snäva i sin rekrytering. Hon menar att man även bör leta efter personer med andra kompetenser inom hantverksyrken och erbjuda dem en fortbildning för att täcka upp det skriande behovet av arbetskraft i branschen.
– Man söker oftast färdiga fastighetstekniker och sådana är svåra att hitta, för oftast har de redan hunnit anställas, säger hon.