I helgen håller Socialdemokraterna sin 40:e partikongress, denna gång i Örebro. Olga Back, klubbordförande på Brux i Örnsköldsvik och lokalpolitiker kommer att åka dit. Hon blir därmed enda kongressombudet som tillhör Fastighets som är på plats.

”Vi arbetare borde samlas för att skapa ett nytt Välfärdssverige”

Debatt

– Jag är väldigt stolt över att jag som utrikesfödd och kvinna kunnat engagera mig så pass långt i facket och i politiken, att jag nu kan åka på partikongressen för att påverka och förändra min och andras situation, säger hon.

Ett parti i motvind

Socialdemokraterna är samtidigt ett parti i motvind. I höstas gjorde Socialdemokraterna sitt sämsta val någonsin med 28,2 procent i riksdagsvalet.
För knappt en månad sedan meddelade också Kommunal att man stryper sitt miljonstöd till partiet.

Fastighets om pengar till S: ”Kommer bli diskussion”

Nyheter

På onsdagen släpptes partiets valanalys. En av huvudförklaringarna bakom valresultatet tros vara partiets svängningar i migrationsfrågan, samt bristande förtroende i frågor som rör sjukvården.
Socialdemokraterna har också tappat mycket stöd bland LO-väljare. Olga Back menar att partiet nu måste satsa rejält för att göra det bästa av situationen, både för partiet men även för samhället.
– Det blev till slut Socialdemokraterna som fick styra vårt land och då är det upp till bevis att visa människor att man kan lita på oss, säger hon.

Katalys: S kan inte bara svänga vänster inför val

Nyheter

Det här är viktigaste frågorna

Enligt Olga Back är det socialdemokratisk politik som står arbetarnas frågor och intressen närmast, men hon tror att partiet måste jobba hårt för att få tillbaka väljarnas förtroende.
– Socialdemokraterna måste vara tydligare med vad man vill och vad man ska göra, säger hon.

De viktigaste frågorna som Olga Back kommer ta med sig till helgens partikongress är bland annat migrationsfrågan och kampen mot högerextremismen.
– Även villkoren ute på arbetsplatserna, samt miljön förstås som blivit en allt viktigare och aktuell fråga, säger hon.

Kommer du gå upp i talarstolen själv?
– Ja, på senaste LO-kongressen försvarade jag mina motioner, så att ställa mig vid talarstolen är inga problem för mig, säger Olga Back.

Kongress vartannat år

Enligt stadga har Socialdemokraterna partikongress vartannat år, året före och året efter ett ordinarie riksdagsval.

Socialdemokraternas 40:e ordinarie partikongress pågår den 22-24 mars på Conventum i Örebro.

Kongressen ska fatta beslut om två programtexter: en som berör partiets organisationsutveckling och en som handlar om jobb, omställning och utbildning.