Tiina Huhtakangas städar för Samhall i Haparanda.

Varje dag är det mellan tio och femton Samhall-anställda som städar på möbelvaruhuset. För Tiina Huhtakangas och Anu Juurikka började arbetsdagen klockan 6.30. Innan varuhuset öppnar vid tiotiden ska viktiga ytor som kundtoaletter, restaurangen och vissa korridorer där det rör sig många kunder hinna städas.

–Vi roterar på de olika uppgifterna, dammar, moppar, städar toaletter, torkar bord i bistron och restaurangen och sånt. När butiken har öppnat ronderar vi och städar på nytt på de ställen där det behövs, förklarar Anu Juurikka.

Anu Juurikka och Tiina Huhtakangas.

Hon jobbar varannan helg, då kör hon kvällspass. Båda arbetspassen funkar lika bra, tycker hon.

Medlemsras i LO-förbunden – så många har Fastighets tappat

Arbetsmarknad

Som Ikeakund kan man bli jättetrött och stressad för att det är så mycket folk, är det inte stressigt att städa här?

–Jag tycker att det är okej, det kan bli lite stress när det är trångt och man inte kommer fram. Men vi får städa där vi kommer åt, plus att vi hjälps åt.

–Det är också roligt med kunderna, de kommer fram till oss och frågar saker ibland. Men jag är nog ganska stresstålig och jag kan se att vi uppfattar det olika, vi som jobbar här, säger Anu Juurikka.

Städarna går på ett rullande schema, den här veckan arbetar Tiina Huhtakangas sju dagar i rad. Sedan är hon ledig två dagar för att sen jobba igen.

Hur är det att jobba sju arbetsdagar i rad?

–Man vänjer sig. Jag tycker inte att det är så ansträngande att jag blir helt slut. Vi behöver inte springa som på andra städjobb och kan ta pauser. Jag är själv ganska rastlös så jag tycker om när det händer saker, säger Tiina Huhtakangas.

Hon har arbetat som städare i 35 år.

–Jag trivs jättebra här, det är det bästa jobbet jag haft. Det är en bra stämning både mellan oss på Samhall och med de Ikea-anställda. Jag längtar till jobbet när jag vaknar, säger Tiina Huhtakangas,

Tillsammans med kollegan Anu Juurikka är Tiina Huhtakangas nyvalt skyddsombud.

–Det är spännande, vi ska försöka se så att allt funkar som det ska. Vi ska gå på kurs nu i maj, säger Tina Huhtakangas.

–Vi har en bra arbetsmiljö, men det kan säkert finnas små moment som kan ändras och som vi kan underlätta. Det blir spännande, det är något nytt för mig, säger Anu Juurikka.

Hon är utbildad barnskötare men har också jobbat med hotellstäd, trappstäd, kontorsstöd och sjukhusstäd.

–Det här är det bästa städjobbet av alla, här kan vi också hjälpas åt. De andra jobben var väldigt tunga.