Om du arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal och är 25 år eller äldre ska din arbetsgivare varje år betala in pengar till din tjänstepension. Under hösten granskar Fastighets om städföretagen betalar ut rätt pension till sina anställda. Men bara två veckor efter att granskningen inletts upptäcktes att totalt 30 miljoner saknades till pensionerna från flera olika företag.

Nu har siffran stigit till runt 50 miljoner kronor som saknas till de anställdas avtalspensioner. På ett enskilt företag kan så mycket som 10 miljoner kronor saknas, säger Ewa Edström som är ombudsman på Fastighets.

Porträtt på Ewa Edström i en skjorta med leopardmönster.
Ewa Edström, ombudsman på Fastighets.

– Runt 10 miljoner är den största summan pensionspengar som saknas från ett företag. Jag är naturligtvis bestört över att städföretagen sköter sig så dåligt. Att det ska vara så lätt att fuska på det här sättet känns verkligen inte bra, säger Ewa Edström. 

Mer än 400 företag har granskats

Hittills har Fastighets hunnit granska drygt 400 städföretag. Granskningen görs av Victoria Björkman som är städare på ISS i Halmstad och regionalt skyddsombud, och Tommy Holmbom som är sanerare på Ringhals och ordförande för Fastighets avdelning i Varberg. Han är förvånad över storleken på pensionspengarna som inte betalats in.

Pensionsslarvet

Fastighets ska granska 500 företag i jakt på pensionsslarv

Lön och avtal

– Det är mycket värre än vad jag trodde. Jag känner att det inte är bara är våra medlemmar som blir lurade utan även de ärliga företagen som sköter sig. Det är ett väldigt allvarligt för hela branschen, säger Tommy Holmbom.

Genom att jämföra årsredovisningen för hur många anställda ett företag har och hur många det redovisat till Fora, går det att se om företaget betalar in pensionspremie för alla sina anställda. Ewa Edström poängterar dock att siffrorna som Fastighets hittat i sin granskning än så länge är preliminära. 

– Vissa av de saknade pensionspengarna kan bero på att företagen har många anställda som är under 25 år och som alltså inte ska få avtalspension. Men det kan förstås inte förklara varför det är så stora summor som runt 50 miljoner som saknas, säger Ewa Edström. 

Pengarna ska betalas tillbaka

Nu ska Fastighets inleda förhandlingar med de företag där det saknas pensionspengar, för att få företagen att betala ut pengarna. Medlemsmöten kommer även att hållas där Fastighets kommer att informera och hjälpa medlemmarna att kontrollera hur stora summor pensionspengar som de gått miste om.

Kolla din pension

Som anställd kan man själv gå in på Fora.se och kolla hur mycket företaget har betalat i avtalspension de senaste åren och jämföra med sin deklaration.

Om det inte stämmer överens – kontakta ditt regionala Fastighetskontor för att få hjälp.

De första förhandlingarna kommer att hållas inom den närmsta tiden, men hela processen kommer att kunna bli lång, menar Ewa Edström.

– Vi kommer att hjälpa alla medlemmar att få tillbaka sina pensionspengar. Och de anställda som inte är medlemmar kan bli det, så hjälper vi till. Men eftersom det är så stora summor vi hittat så är det här en process som kan pågå från nu och hela nästa år, säger hon. 

”Kan beröra alla LO-förbund”

Ewa Edström menar att frågan om företag som inte betalar in pensionspengar till sina anställda är något som kan beröra alla LO-förbund, och som därför borde avhandlas i avtalsrörelsen.

– Den här typen av fusk kan finnas i alla LO-förbunds branscher och är något som vi gemensamt behöver hitta en lösning på. I dag är det inte ett kollektivavtalsbrott att inte betala in avtalspension, och företagen kan därför fuska utan att få skadestånd. Vi behöver reglera den här frågan i kollektivavtalen.

– Jag tänker också att vi i LO-förbunden skulle kunna samarbeta kring någon form av kontrollfunktion för att stoppa fusket, säger Ewa Edström.