Ulrika Mickelsson hade arbetat på Hellqwist företagsservice, en liten städ- och flyttfirma, i 22 år. En dag slutade lönen plötsligt komma in på kontot. När hon frågade chefen om vad det berodde på fick hon svaret att pengarna var på väg. Men tiden gick utan att lönen syntes till.

Jag trodde på chefens lugnande ord i början, men tillslut insåg jag att lönen inte kommer att betalas ut.

Ulrika Mickelsson, städare

– Jag trodde på chefens lugnande ord i början, men tillslut insåg jag att lönen inte kommer att betalas ut. Samtidigt kändes det svårt att gå till facket, jag ville ju inte att min arbetsgivare skulle råka illa ut.

– I efterhand förstår jag att vi borde gått till facket tidigare. Mitt råd till andra i samma situation är att kontakta facket direkt, vänta inte, säger Ulrika Mickelsson.

Fick tillbaka totalt 878 000 kronor

Efter några månader kontaktade de anställda på Hellqwist företagsservice Fastighets, som lämnade över ärendet till LO-TCO Rättsskydd. Efter att LO-TCO Rättskydd drivit ärendet och försatt Hellqwist företagsservice i konkurs fick de fem medlemmarna på företaget tillsammans tillbaka 878 000 kronor via den statliga lönegarantin.

Ulrika Mickelsson fick den högsta ersättningen som går att få från den statliga lönegarantin, som under 2019 var 186 000 kronor. Pengarna var både ersättning för utebliven lön under flera månader, och lön under uppsägningstiden då företaget försattes i konkurs.

Som Fastighetsfolket rapporterat om drog LO-TCO Rättskydd in nästan fyra miljoner till Fastighets medlemmar efter arbetsrättsliga tvister under 2019. En stor del av pengarna kom från löneindrivningar.

Viktigt att kontakta facket direkt

Jörgen Nilsson är förbundsjurist på LO-TCO Rättskydd och den som drivit fallet. Han säger att när det gäller löneindrivningar är det viktigt att agera snabbt.

Om ett företag inte har ekonomi till att betala löner påbörjar LO-TCO Rättsskydd löneindrivning med mål att försätta bolaget i konkurs om de inte betalar förfallna löner. Men anställda får bara lön från den statliga lönegarantin tre månader tillbaka i tiden från det att konkursansökan kommit in till tingsrätten.

Jörgen Nilsson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

– Löneindrivningar är vanliga ärenden för oss, och ofta kan vi se till att medlemmarna får tillbaka pengarna. Om du inte fått din lön den 25:e så måste du kontakta facket omgående. En gyllene regel är att inte vänta längre än till den sista dagen i månaden. Lita inte på om chefen säger att pengarna kommer senare. Då riskerar du att förlora lönen, säger Jörgen Nilsson.

Tänk på detta för att få rätt lön i tid

  • Se till att få ett anställningskontrakt där det framgår vilken lön du ska få och vilket datum den ska betalas ut. Du ska också få lönebesked där lön och eventuella tillägg för den aktuella perioden framgår.
  • Har du inte fått lön på rätt datum, säg till chefen direkt att du har rätt till din lön.
  • Kontakta facket och be om hjälp.

Statlig lönegaranti

  • Statlig lönegaranti är ett skydd för den som inte fått sin lön när en arbetsgivare går i konkurs.
  • Vanligtvis kan en anställd i ett företag som går i konkurs maximalt få ersättning för tre månaders utebliven lön. Tiden räknas bakåt från det datum konkursansökan lämnats till tingsrätten.
  • Det är också möjligt att få ersättning för semesterlön.

    Källa: Kronofogden

”Svårare att larma på litet företag”

Philip Johansson, 20 år, arbetade med flytt och fastighetsskötsel på Hellqwist företagsservice. Han tycker liksom kollegan Ulrika Mickelsson att det kändes svårt och obekvämt att vända sig till facket när lönen slutade komma in på kontot.

Philip Johansson

– Jag tror det är svårare att larma när du arbetar på ett litet företag. Jag hade en bra relation till min chef och litade på när han sa att pengarna snart skulle komma in på kontot. Samtidigt skyddar du egentligen inte din arbetsgivare genom att inte gå till facket. Företagets skulder bara växer ju om inget görs, säger han.

Hittade nya jobb snabbt

Både Philip Johansson och hans kollega Ulrika Mickelsson hittade snabbt nya arbeten där de trivs bra. Men att vara med om att inte få sin lön var en jobbig upplevelse, menar Ulrika Mickelsson.

– Eftersom jag jobbat på företaget i mer än 20 år var det lite av en sorg. Men jag har turen att vara gift, så på det viset var det aldrig någon riktig kris för mig. För den som lever ensam och inte har något ekonomiskt skyddsnät kan det förstås bli allvarligt att bli utan lön, säger Ulrika Mickelsson. 

Hon är positivt överraskad över den hjälp hon fått från facket och LO-TCO Rättsskydd.

– Jag har varit medlem i Fastighets länge men har aldrig haft med facket att göra. Jag blev glad och förvånad över all hjälp vi fick, säger hon.

Fastighetsfolket har utan framgång sökt Hellqwist företagsservice för en kommentar.

Här kan du läsa mer om hur du ska göra om du inte får din lön i tid.