Flygplatser och restauranger gapar tomma. Fordonsindustrin stänger produktionen. Färjorna ställer in avgångar. 

På sjukhusen är trycket desto högre.

Coronaviruset påverkar samhället i grunden. 

Fastighetsarbetarna på Folkets hus har färre eller inga evenemang att rigga för

Fastighetsbolag ber boende att ställa in inbokade reparationer som inte är akuta om de känner sig krassliga. Och att berätta om de har sjukdomssymptom inför akuta reparationsbesök .

Fastighetsarbetarna på Folkets hus har färre eller inga evenemang att rigga för. Fastighetsarbetarna på hockeyarenor har inget slutspel att slipa isar till, på fotbollsarenorna har säsongspremiären skjutits upp.

En del städare får ännu mer att göra, medan arbetsuppgifterna för andra helt uteblir

Städföretag inför nya städrutiner med tätare rengöring av exempelvis handtag, strömbrytare och toaletter.

En del städare får ännu mer att göra, medan arbetsuppgifterna för andra helt uteblir. 

Nu läggs varsel för Fastighets medlemmar i hela landet. Först ut var städföretagen som berörs av minskat resande till flygplatser och med färjor. Sedan följde neddragningar även på Folkets hus på flera orter.

Regeringens korttidspermitteringar kan förhoppningsvis rädda många av de hotade anställningarna. Fastighets var snabba att teckna avtal med flera arbetsgivarorganisationer för att minska uppsägningarna på företag med kollektivavtal. Det är lysande. 

Det är som alltid de med svagast ställning på arbetsmarknaden som drabbas hårdast

LO har välkomnat de åtgärder som regeringen hittills tagit fram men efterlyser samtidigt fler. Ett exempel är en speciallösning för dem i utsatta branscher som inte har a-kassa.

Det är bara att hålla med. Det är som alltid de med svagast ställning på arbetsmarknaden som drabbas hårdast när det är dåliga tider. Nu krävs omfattande stöd till arbetstagare men också till företag för att dämpa krisens effekter.

På grund av krisen har avtalsrörelsen pausats. Det blir omöjligt att förhandla löneökningar när ekonomin kollapsar. Hur ekonomin ser ut när förhandlingarna ska återupptas vet ingen. 

Men en sak kan vi veta. Alla ni som gick till jobbet som vanligt och städade, reparerade och fixade är värda allas tack och respekt. Ni har jobb som inte går att göra hemifrån och ni stod pall. Det ska vi påminna om när era löner ska förhandlas upp i höst!

För övrigt …

vill jag passa på att citera en krönika i brittiska The Guardian där Owen Jones tackar alla viktiga arbetare i coronatider : ”Städare och matbutikspersonal är i frontlinjen. När detta är över, låt oss kämpa för att de ska få de löner och villkor de förtjänar”. I texten nämner han en slogan från städare i Independent Workers of Great Britain: ”We are not the dirt we clean”, översatt ”Vi är inte den smuts som vi städar”. Så sant. I hela världen.