Det började med att ett stort antal medlemmar hörde av sig till Jeanette Cervin och Juan Carlos Ruiz, ordförande för Fastighet fackklubbar på Inspira i Västerås respektive Stockholm.

De berättade att de fått höra av en chef på företaget att sparad semester från mer än fem år tillbaka skulle tas bort.

Semestern skulle enligt chefen inte gå att ta ut, varken i semesterdagar eller pengar. En par medlemmar skulle även få sina sparade semesterdagar borttagna, trots att de bara sparats från året innan.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är väldigt upprörande, det här är ju semester som våra medlemmar arbetat ihop. Det går att likna vid stöld att arbetsgivaren nekar städare att få ut semestern, säger Jeanette Cervin.

Bröt mot semesterlagen

Fastighets reagerade starkt på chefens uttalande, som strider mot semesterlagen.

Enligt semesterlagen är det arbetsgivarens skyldighet att se till att du kan ta ut sparad semester som hunnit bli fem år gammal, senast det femte året. Det går också att komma överens om att semestern kan sparas till det sjätte året, eller att den tas ut i semesterersättning.

Jeanette Cervin

– Men intjänad semester kan aldrig gå förlorad, det är en grundläggande rättighet. Jag vet inte hur de tänkte eller om det handlar om ren okunskap, säger Jeanette Cervin.

Men efter förhandling fick Fastighets städföretaget att ändra sig och se till att den sparade semestern ska kunna tas ut i enlighet med lagen.

Enligt Inspira är det 22 städare som har semester sparad och som nu ska få ta ut sina sparade semesterdagar.

Oro för att fler kan ha drabbats

Men Fastighets befarar att det finns fler städare som har sparad semester tillbaka i tiden, och som riskerar att förlora den.

Facket har begärt ut listor på alla anställdas semesterdagar och hur mycket semester de tagit ut under de senaste åren, men nekats av företaget att få ut listorna.

Det här är ett tydligt exempel på att man som anställd tyvärr måste vara på tå och bevaka sina rättigheter

Jeanette Cervin, klubbordförande på Inspira i Västerås

När Fastighets gjorde ett utskick till alla sina medlemmar om att de ska kontrollera om de förlorat sparade semesterdagar, hörde ännu fler städare av sig.

– Det är fler medlemmar än de 22 som hört av sig till oss och berättat att de blivit av med sparad semester. Det får mig att undra hur noggrant företaget undersökt det här? Vi kräver att få ut listor på hur mycket semester varje anställd tagit ut för att kunna kontrollera att ingen förlorar sparade semesterdagar, säger Jeanette Cervin.

Inspira:”Ingen ska förlora semester”

Per Karlsson är vd för Inspira. Han säger till Fastighetsfolket att han inte kan kommentera att en chef på företaget ska ha sagt att sparad semester kommer att tas bort.

– Det är inget jag kan kommentera, men för oss på Inspira är det en självklarhet att semesterlagen ska följas och att inga semesterdagar ska brinna inne. Det är vi helt överens om. De medarbetare som berörts har kontaktats och tillsammans med sin närmaste chef kommer uttag av de aktuella semesterdagarna planeras under 2020, säger Per Karlsson.

Spara semester – det gäller

Semesterlagen ger dig rätt till 25 semesterdagar per år. Varje år måste minst 20 dagar semester tas ut. Du kan alltså spara högst fem semesterdagar per semesterår, det vill säga en vecka. Omfattas du av kollektivavtal, och har fler än 25 semesterdagar, kan du och din arbetsgivare komma överens om att spara fler dagar.

Har du sparade semesterdagar som hunnit bli fem år gamla är det arbetsgivarens skyldighet att se till att du tar ut dessa dagar som ledighet senast det femte året.

Om du och din arbetsgivare kommer överens om att du ska spara dessa dagar ytterligare ett år och istället ta ut dem som ledighet under det sjätte året, så är det tillåtet. Det är också möjligt för er att komma överens om att arbetsgivaren ska ge dig semesterersättning istället för ledighet, men i bägge fallen förutsätter det att ni kommer överens.

Källa: Unionen

Han menar att det som hänt i år är olyckligt, och att ingen anställd kan ha förlorat semesterdagar under tidigare år. Angående att lämna ut semesterlistorna säger vd Per Karlsson att det kommer att ske.

– Vi beklagar om Fastighets förtroendevalda upplever att vårt agerande varit bristfälligt. Men vi har agerat så snabbt som möjligt och säkerställt att ingen medarbetare har förlorat intjänad semester. Vi har även ytterligare sett över våra rutiner för planering av semesterdagar och hantering av sparad semester, säger Per Karlsson.

”Kontrollera era semesterdagar”

Fastighets har förutom att få ut semesterlistorna även krävt skadestånd av Inspira för händelsen, eftersom facket anser att det som skett är en allvarlig överträdelse.

Men eftersom företaget nekar till skadestånd kan det nu bli aktuellt med en central förhandling.

Jeanette Cervin uppmanar alla medlemmar, oavsett vilket företag de jobbar på, att kontrollera sina semesterdagar, så att inte sparad semester går förlorad.

– Man hade ju hoppats att arbetsgivare inte snor semester av sina anställda. Men det här är ett tydligt exempel på att man som anställd tyvärr måste vara på tå och bevaka sina rättigheter, säger Jeanette Cervin.