Coronapandemin satte stopp för avtalsrörelsen i våras och fack och arbetsgivare förlängde avtalen till i höst.

Om inte pandemin kommer vägen igen ska industriparterna vara överens om lönemärket den sista oktober. Sedan ska övriga avtal omförhandlas.

Osäker situation

Mattias Dahl, vice vd för Svenskt näringsliv, säger till Sveriges radio Ekot att de oroas av de stigande arbetslöshetssiffrorna och att de överväger ett bud på noll procent i löneökningar.

– Alla famlar ju nu, hjälper de här åtgärderna som har satts in. I en sån här situation, då är det klart att vi inte kan utesluta ett nollbud, då skulle man ju undra vad vi har för spåkula, säger han till radion.

Fastighets tredje vice ordförande och avtalssekreterare Jari Visshed är inte förvånad över Svenskt näringslivs hållning.

– Den har man hört förut. Det kommer vi inte att gå med på. Vi ligger kvar i de LO-krav som vi har ställt, säger Jari Visshed till Fastighetsfolket.

Jari Visshed, tredje förbundsordförande.

LO tror på ljusare framtid

Han påpekar att även om arbetslösheten stiger så ser bilden väldigt olika ut för olika branscher.

– En del har drabbats väldigt hårt medan andra går bra. Det ser olika ut inom vissa branscher också. Vissa delar av handeln går dåligt medan andra går väldigt bra. Jag själv försökte få tag på trallvirke – det gick inte. Många bygger och renoverar nu.

Även Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO, ser Svensk näringslivs uttalande som förfäktning inför höstens avtalsrörelse.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Han säger till Ekot att man inte förhandlar om lönerna för i år, utan för nästa år, då svensk ekonomi mår betydligt bättre. 

– Det är inte Corona vi förhandlar om utan den förväntan vi har på framtiden som vi försöker avspegla.