Bokborden med utställare uteblir på bokmässan i kulturlokalen Blå stället. I år blir det fokus på presentation och uppläsning av olika författare inför en liten publik på plats samtidigt som det sänds digitalt.

– Tyvärr. Vi hade planerat att ha bokmässan som vanligt men på grund av covid-19 får det bli digitalt, säger initiativtagaren och poeten José Romero, som nu är pensionerad från sitt jobb som vaktmästare på Folkets Hus i Hammarkullen.

Behovet ännu större nu

I ett pressmeddelande skriver arrangörerna att det är ännu viktigare att genomföra bokmässan i år när så många evenemang ställs in:

”En viktig anledning att genomföra mässan är att behovet av en plattform, för just våra målgrupper, sannolikt är ännu större i dessa pandemitider. Många viktiga röster från förorten – med starka rika berättelser – har färre nätverk, mindre resurser och passerar ofta under radarn för andra etablerade scener. Särskilt då idag när många evenemang ställs in och det allmänt ges färre tillfällen att uppträda på.”

Tittarna ska inte ha tråkigt

För enkelhetens skull blir det inget särskilt tema på årets evenemang.

– Det är första gången vi gör på det här viset, så vi vill göra så enkelt som möjligt för att tittarna inte ska ha tråkigt. De ska kunna kolla hela presentationen utan att stänga av, säger José Romero och skrattar.

Nu arbetar arrangörerna med att nå ut till publiken för att informera om att bokmässan blir av, fast än digitalt.

– I första hand kan man följa sändningen via facebook-sida. Vi jobbar också på att visa det i någon mer kanal där man ska kunna titta om på presentationerna, säger José Romero.