Någon löneförhöjning den 1 oktober blir det alltså inte för Samhalls personal, efter att förhandlingarna om industriavtalet och märket skjutits upp på grund av pandemin. Avtalsrörelsen har så smått börjat att röra på sig igen, men det dröjer ytterligare månader innan något nytt besked kommer.

Parterna träffas i oktober

Fack och arbetsgivare inom industrin börjar förhandlingarna om nya avtal den 1 oktober. Målsättningen är att vara klara den 31 oktober. Fastighets vet alltså ännu inte vad de har att förhålla sig till då industrin inte har accepterat något bud, säger Joakim Oscarsson, ombudsman med ansvar för Samhallsavtalet på Fastighets.

– Vi hoppas och tror att vi kommer att teckna ett avtal i höst. Det var det vi såg framför oss i våras. Men så slog pandemin till och det blev tvärstopp. Nu tar vi det dag för dag och följer vad industrin kommer med och vad som sker i Sverige med pandemin. Det är jättesvårt att sia om hur framtiden kommer att bli, säger Joakim Oscarsson.

Mattias Dahl, vice vd för Svenskt näringsliv, sa nyligen till Sveriges Radio att de överväger ett bud på noll procent i löneökningar. Industrifacken står dock fast vid kravet om löneökningar på tre procent. Kommunal står utanför LO:s samordning, eftersom de vill att deras yrkesutbildade medlemmar ska få större löneökningar än övriga anställda.

– Arbetsgivarna gör bort sig och den här retoriken är inget nytt. Enligt dem finns det aldrig pengar, även om det är högkonjunktur. Jag har aldrig hört en arbetsgivare säga i en högkonjunktur att de har bättre förutsättningar för att lägga på lite extra och att de anställda ska få del av lönsamheten. Arbetsgivaren erbjuder de anställda en försämrad ekonomi och försämrad köpkraft. Det är inte trovärdigt, säger Joakim Oscarsson.