Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

1.

Städföretag kritiserades för ”livegen” personal – Almega skrev avtal

Städföretaget ST24 har flera gånger uppmärksammats för deras arbetsvillkor. De tvingade anställda att hyra företagets bostäder och betala höga böter om de ville sluta. ST24 blev nyligen för andra gången stämda i Arbetsdomstolen av SAC Syndikalisterna på grund av de anställdas villkor. Men i juli tecknade företaget kollektivavtal med Almega.

– De kan inte behandla anställda så här, det är inte okej någonstans, säger Madlén Gunnarsson, ombudsman Fastighets region Väst.

2.

Här är städarna som börjat med munskydd

Städare är den yrkesgrupp där flest drabbats av covid-19. Nu väljer hotellkedjan Nordic Choice att utrusta sina städare med munskydd, både för gästernas och personalens trygghet.

Hotellkedjan, som har närmare 100 hotell i Sverige och lika många till i övriga Norden och Baltikum, beskriver kravet på munskydd som ytterligare ett steg för att öka tryggheten för gäster och anställda. All personal som har direktkontakt med gäster ska bära munskydd.

3.

Vaktmästare sägs upp från Folkets hus Hammarkullen

Folkets hus Hammarkullen i Göteborg är i ekonomiskt krisläge och har sagt upp alla tre vaktmästare. Den enda anställda som finns kvar är en administratör som förväntas göra alla sysslor i huset.

Vice styrelseordförande Tony Parath säger att det handlar om ekonomi.

– Vi vet att Folkets hus alltid ska vara bemannat, jag är själv uppväxt med att det alltid gick att få hjälp på Folkets hus mellan 07 och 22. Men vi har inte längre råd att ha det Folkets hus som vi är vana att ha. Om den här personalen hade fått vara kvar hade vi gått i konkurs nästa år.