Dagens besked från regeringen blev – inget besked.

Arrangörer runt om i landet hade hoppats få komma i gång med verksamheten i nästa vecka. De har gått på sparlåga sedan vårens coronautbrott tvingade så gott som samtliga Folket hus-föreningar med anställda att permittera personal.

Det tidigare förslaget var att lätta på begränsningen för sammankomster – som teater, möten och andra sammankomster den 1 oktober. Maxantalet på 50 personer skulle då upphöra.

Smittspridningen ökar

Men vid regeringssammanträdet i dag, torsdag, fattades inget beslut i frågan.

– Skälet är att vi ser en ökning av smittspridningen. Nummer ett är att skydda liv och hälsa, sade statsminister Stefan Löfven på eftermiddagen.

Jag tycker att det är obehagligt med smittan.

Annette Stohm, städare

Hemma i Trollhättan satt Annette Stohm och tittade på presskonferensen på tv.

– Personligen tycker jag att Sverige gör rätt, säger hon. Varför ska vi skynda på? Jag tycker att det är obehagligt med smittan.

Själv går hon kvar på 60 procent arbete och 40 procent permittering. Efter sommaren har det blivit mer att göra igen, eftersom viss verksamhet har rullat igen.

”Orimliga regler”

Hennes chef, vd Jonas Torrestad, berättar att Folkets hus i Trollhättan har ett program för tillställningar med upp till 200 personer under hösten. Så många kan få plats i den största lokalen med de restriktioner som gäller utrymmet. Men att de med dagens icke-besked får ha fortsatt is i magen.

– Min förhoppning är att de orimliga reglerna för restauranger ändras, säger han.

Jonas Torrestad, vd på Folkets hus i Trollhättan.

Jonas Torrestad hänvisar till att restauranger i grunden får ha hur många gäster som helst, bara de sitter tillräckligt glest och övrig coronasäkerhet uppfylls. Samma restaurang får dock inte ha fler än 50 gäster om en trubadur eller ståuppare framträder för den publik som siter ner och äter.

– Jag tror och hoppas att det ändras även om begränsningen för andra sammankomster ligger kvar, säger han.

Fortsatta permitteringar

Calle Nathanson är chef för riksorganisationen Folkets hus och parker. Han berättar att de föreningar som har anställda fortfarande permitterat dem på deltid. De har förberett sig på coronasäkra arrangemang där publiksiffran 50 kan ökas på efter ett besked om lättnader i restriktionerna.

På turné. Fjärilar i magen heter dockmusikalen om hur det är att börja i skolan.

– Jag kan förstå att regeringen inte släpper på dem. Vi måste förhålla oss till att smittan ökar igen, säger han.

– Men det måste vara samma regler för alla verksamheter. Kulturevenemang har hårdare restritikoner än kollektivtrafik och shoppinggallerior.

Föreställningar på gång

Calle Nathanson berättar att några föreställningar turnerar under hösten, än så länge med maxpubliken 50 personer. Duon Lise & Gertrud är på gång i oktober. Världsmästaren Niki Awandee ska turnera med en workshop i hip-hop. Liksom barnföreställningen Fjärilar i magen. Med mera.