Pengarna till tjänstepensionen betalas in av arbetsgivaren. Den som inte har tjänstepension får klara sig på endast den allmänna pensionen som pensionär. Det kan alltså ha stor betydelse för din ekonomi efter arbetslivet om du har en tjänstepension. Och det är inte alla som vet om deras jobb erbjuder tjänstepension.

Nämner inte pensionen

Ändå är arbetsgivare dåliga på att ta upp frågan om tjänstepensioner i samband med arbetsintervjuer. Detta enligt en Sifoundersökning som beställts av en rad stora pensionsaktörer, bland andra Pensionsmyndigheten.

Över 1100 personer över 20 år, som inte är pensionärer, fick frågan om arbetsgivaren tagit upp tjänstepension vid deras senaste anställningsintervju. Nästan 70 procent svarade nej.

Miljoner betalades inte in

Förra året upptäckte Fastighets att mer än 30 miljoner kronor i pensionspengar inte hade betalats in av hundratals städföretag. Ett företag hade skulder till de anställda på 5,4 miljoner i pensionspengar. 

Avtalspension står arbetsgivaren för

Pensionen består av flera delar. Den allmänna pensionen får alla beroende på hur mycket en jobbat och tjänat under livet. När du arbetar hos en arbetsgivare med kollektivavtal har du också rätt till tjänstepension som som också kallas avtalspension.