Under hösten har Fastighets granskat om de företag som förbundet har kollektivavtal med betalat ut rätt avtalspension till sina anställda. Över 1000 företag har kontrollerats av saneraren Tommy Holmbom och städaren Victoria Björkman.

Ett av de företag där Fastighets hittade felaktigheter är städföretaget Winab. När Fastighets kallade till medlemsmöte upptäckte facket att ingen av de städare på Winab som kom till mötet fått rätt avtalspension inbetald.

– Efter mötet med medlemmarna kände jag mig trygg i att vi hade tydliga bevis mot företaget, säger Nicklas Nilsson, ombudsman på Fastighets, som förhandlat med Winab.

Så kontrolleras pensionerna

Om du arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal och är 25 år eller äldre ska din arbetsgivare varje år betala in pengar till din avtalspension. Avtalspensionen betalas in till Fora, som sköter pensions- och försäkringssystemet och ägs av parterna.

Genom att jämföra årsredovisningen för hur många anställda ett företag har och hur många det redovisat till Fora, går det att se om ett företag betalar in pensionspremie för alla sina anställda.

Elva medlemmar får pensioner inbetalda tio år tillbaka i tiden

Winab har kollektivavtal och är medlem i Almega. På företagets hemsida varierar antalet anställda mellan 145 och 180. I sin årsredovisning för 2018 hade Winab 157 helårsanställda.

Fastighets har 35 medlemmar på Winab och efter medlemsmötet försökte Fastighets få kontakt med samtliga för att kontrollera om de fått sina avtalspensioner inbetalda.

Nicklas Nilsson, Fastighets region Ost.

Av de medlemmar som facket fick tag på hade elva medlemmar fått felaktig pension eller ingen pension alls utbetald. Men efter förhandling med Winab kommer nu samtliga elva medlemmar få sin tjänstepension inbetald tio år tillbaka i tiden. Inbetalningarna ska ske innan årskiftet. Därmed drar Fastighets tillbaka sitt skadeståndsanspråk mot företaget.

– Det är allvarligt att våra medlemmar blivit snuvade på sin avtalspension. Men att de nu får tillbaka sina pengar är en viktig facklig seger, säger Nicklas Nilsson.

Så mycket kan du förlora om arbetsgivaren slarvar

Från att du fyller 25 år tills du fyller 65 år ska din arbetsgivare betala in motsvarande 4,5 procent av din lön till avtalspensionen. En lön på 24 000 ger exempelvis 65 000 kronor i pensionsinbetalning på fem år. Till det kommer avkastning över tid. 

Winabs vd: ”Mänskliga faktorn har orsakat felet”

Nermin Kosaric är vd för Winab. Han säger till Fastighetsfolket att det är ett misstag att rätt avtalspensioner inte betalats in.

– Det är den mänskliga faktorn som orsakat felet, och det är något som kan hända alla. Vi har haft ett externt bokföringsföretag som skött inbetalningarna till Fora. Men vi kommer att se över hur vi ska undvika att det här händer igen, säger Nermin Kosaric.  

Har ni kontrollerat att ni betalat ut rätt avtalspensioner till övriga anställda?

– Ja, det har vi redan kontrollerat. Det finns inga andra fel i våra inbetalningar till avtalspensionerna än de som Fastighets redan hittat, säger Nermin Kosaric.

Fastighets uppmanar anställda att kontrollera sina pension

Om Fastighets upptäcker fler anställda på Winab som inte fått sin avtalspension inbetald så kommer företaget att betala in avtalspension fem år tillbaka i tiden. Därför uppmanar ombudsmannen Nicklas Nilsson alla anställda att kontrollera sin avtalspension i Fora. 

– Det går också bra att höra av sig till Fastighets för att få hjälp att kontrollera pensionen. Om pensionspengar saknas kommer vi kräva tillbaka pengarna, säger Nicklas Nilsson. 

Hur går Fastighets vidare nu?

– Nu är det bara fortsätta framåt. Snart går vi vidare och förhandlar med nästa städföretag som vi misstänker inte betalat in avtalspensioner till sina anställda. Men arbetet med att kräva tillbaka pensioner kommer att fortsätta under lång tid framöver, säger Nicklas Nilsson. 

Kolla din pension

Som anställd kan man själv gå in på Fora.se och kolla hur mycket företaget har betalat i avtalspension de senaste åren och jämföra med sin deklaration.

Om det inte stämmer överens, eller om du behöver hjälp med att kontrollera din pension i Fora – kontakta ditt regionala Fastighetskontor.