Ahmed Samara berättar att han hade jobbat drygt två månader på städfirman Scandium Service AB, som städar på kommunala bolag i bland annat Växjö, när han utan förvarning fick besked om uppsägning.

– Jag blev helt chockad. De gav ingen förklaring och informerade inte facket, säger han.

Skrev inte på

Kanske ännu mer förvånande var att företaget sa att han hade skrivit under uppsägningen.

– Jag har aldrig skrivit på det där. Så de har förfalskat min namnteckning, säger Ahmed Samara.

Namnteckningen på uppsägningen liknar inte den på hans körkort, på hans anställningsavtal eller på papper som han skrivit under i kontakt med myndigheter. På uppsägningen är det bara ett streck.

Ahmed Samara körkort
Namnteckningen på Ahmed Samaras körkort liknar inte den på uppsägningen.

– När jag skriver min namnteckning skriver jag alltid ut mitt fullständiga namn. Det är nästan så man skrattar faktiskt, säger Ahmed Samara.

Fastighets agerar

Varför företaget ville säga upp honom vet han inte. Ahmed Samara säger att arbetsmiljön lämnade mycket att önska och han tror att han kan ha gjort sig obekväm på företaget.

– Jag började lyfta olika problem med platschefen. Jag var den enda där som kunde svenska och visste någonting om arbetsmiljöfrågor. Men företaget ville inte att någon skulle gå till facket eller medierna. Medarbetarna vågade inte, de behöver kunna försörja sig.

Ahmed Samara uppsägning
Uppsägningen som Ahmed Samara sagt att han inte skrev på. Namnteckningen likar inte den på andra handlingar han skrivit under.

Förra veckan polisanmälde han Scandium Service AB för urkundsförfalskning. Fastighets har ogiltigförklarat uppsägningen och kallat till förhandling. Ombudsmannen Jörgen Karlsson säger att Fastighets tittar närmare på företaget.

– Det är ärenden i stort sett hela tiden där vi menar att de brutit mot kollektivavtalet. De försöker göra rätt när vi är på dem, men det är ständigt nya grejer. När det går så långt att man förfalskar namnteckningar så är det väldigt allvarligt, säger han.

”Kommer få äta upp det”

Fastighetsfolket har sökt vd:n Bengt Nyberg men inte fått svar. Kazem Omrani, ekonomi- och driftchef på företaget, ställer upp på en intervju.

– Han hade en tidsbegränsad anställning som vi har avslutat. Orsaken vill vi inte säga. Han skrev under och godkände, så vad är det frågan om? Han gör narr av oss. Vi kommer att diskutera saken med hans ombudsman.

Om någon i personalen har förfalskat Ahmed Samaras namnteckning kommer det att få konsekvenser, försäkrar Kazem Omrani.

– Den kommer att få äta upp det. Det blir det sista som den gör i vårt företag. Jag har inte förfalskat någons namn, det ska du ha klart för dig.

Den namnteckning som finns på uppsägningen liknar inte namnteckningen på hans körkort. Vad säger du om det?

– Jag har inte en blekaste aning. Jag har bara träffat den här människan ett par gånger och ansvarar inte för detta. Ahmed säger vad han vill, säger Kazem Omrani.

Han har även polisanmält er.

– Det gör han alldeles rätt i. Om detta har hänt är det en allvarlig anklagelse och då kommer vi ta tag i det ordentligt.