Scandium Service har tagit hem flera stora offentliga upphandlingar i Småland, Skåne och Halland de senaste åren. De städar bland annat trapphusen i hus som tillhör Växjös kommunala bostadsbolag Växjöbostäder. Fastighetsfolket har tidigare berättat om städaren Ahmed Samara som polisanmälde städföretaget i Växjö för urkundsförfalskning. Han tror att han sades upp för att han påpekat brister i arbetsmiljön på Scandium service.

– De följer inga rutiner, de har inget arbetsmiljöarbete över huvud taget, säger han.

”Ingen förstår svenska”

Ahmed Samara beskriver att det knappt finns någon städare på företaget som pratar svenska. Nästan alla är invandrare från arabisktalande länder.

– Ingen förstår svenska. Det är bara arabiska som gäller på jobbet. Så ingen förstår sina rättigheter eller de rutiner som finns, säger Ahmed Samara.

Ahmed Samara
Städaren Ahmed Samara säger att han blev uppsagd från Scandium service genom att de förfalskade hans namnteckning.

Han beskriver en otrygghet för de anställda – de sägs regelbundet upp utan förklaring. Han berättar om kollegor som jobbat i två år utan semester. När de bett om ledighet har de sagts upp, enligt Ahmed Samara. De anställda får aldrig löneförhöjning. Lönen betalas inte ut den 25:e i månaden utan kan komma olika dagar i månaden. Tempot är högt. Vissa anställda städar upp till 30 trapphus per pass.

– Jag städade 15 till 20 trapphus, på ett åttatimmarspass, säger Ahmed Samara.

Jobbar hårt

Jörgen Karlsson, ombudsman på Fastighets region syd, har haft mycket med företaget att göra genom åren. De har kollektivavtal. Men det är ständigt olika ärenden där företaget brutit mot det, säger han. Han påpekar att företaget bättrar sig när han diskuterar med dem, men det tar tid och det dyker alltid upp nya fall.

– De har i stort sett enbart utländsk arbetskraft. Städarna får jobba jättehårt i högt tempo och blir väldigt utslitna. Men konkurrensmässigt fungerar det ju. Företaget har vunnit många stora offentliga upphandlingar eftersom mer seriösa städbolag inte har någon chans att konkurrera med så låga priser, säger Jörgen Karlsson.

Hotad med kniv

Ahmed Samara är inte den förste att berätta om villkoren på Scandium Service. Redan 2014 intervjuades två före detta städare i tidningen Arbetet. Den ene hade blivit hotad med kniv av chefen och sedan sparkats. Han pratar om slavliknande villkor och bekräftar bilden av anställda som inte talar svenska och inte förstår reglerna.

Det senare framgår även i en inspektion av Arbetsmiljöverket i december 2018. Där står också att Scandium inte undersökt riskerna för hot och våld och inte hade tillräckliga rutiner för att hantera kränkande särbehandling. Företaget hade inte undersökt belastningsergonomin och hade inga rutiner för rapportering av olycksfall eller tillbud. Något skyddsombud fanns inte. Scandium åtgärdade bristerna och Arbetsmiljöverket avslutade ärendet våren 2019.

Chefen blir upprörd

Fastighetsfolket har tidigare intervjuat ekonomi- och driftchef Kazem Omrani om Ahmed Samaras uppsägning. När vi i samma samtal även ställer frågor om arbetsmiljön på Scandium Service blir han upprörd och säger med mycket högt tonläge:

– Du har ingenting att ta upp med mig! Vi är klara med varandra!

Det handlar om er arbetsmiljö, ni fick kritik av Arbetsmiljöverket.

– I helvete heller. Arbetsmiljöverket har anklagat oss men vi har klarat av det galant. Den som anklagar oss oskäligt kommer vi att ta itu med. Om man anklagar oss rättmätigt förbättrar vi oss. Har du fått svar?

Nej, det finns andra detaljer jag skulle vilja ta upp med dig.

– Sluta nu! Du är ingen, definitivt ingen, som kan ställa sådana frågor till mig! Skriker Kazem Omrani och menar att vi ska vända oss till Fastighets med våra frågor.

När Fastighetsfolket ställer fler frågor avböjer Omrani att svara och lägger på luren. Vd:n Bengt Nyberg vill inte ge någon kommentar.