Ramiza Mujasevic är städare och fackligt aktiv i avdelning Hisingen.

Ramiza Mujasevic, 29, är sekreterare i avdelning Hisingen i Göteborg. Hon är städare på Coor och blev medlem i Fastighets för ungefär två år sedan. Det dröjde det inte länge förrän hon fick frågan att ta ett fackligt uppdrag.

–Jag hade en massa frågor om regler på jobbet, därför jag gick jag med. När jag var på fackkurs frågade de om jag vill engagera mig. Jag sa ja till det, för jag vill utvecklas och veta mer. Och jag vill hjälpa mina kolleger, säger hon.

Chans att få koll på reglerna

Att vilja veta mer om reglerna på arbetsmarknaden är en röd tråd i svaren hos de unga fackliga representanterna som Fastighetsfolket intervjuat.

Nina Persson, 34, lokalvårdare på HS Service och Support i Kalmar säger så här:

–Jag blev medlem och klubbordförande samma dag. Vi hade facklig information på jobbet och jag ställde lite frågor för att jämföra med vad chefen sagt. Det slutade med att vi startade en klubb.

Nina Persson, städare och klubbordförande på HS Service och Support.

Mina Hanna, 31, är ordförande i avdelning Västerort, Stockholm. Han kom in i det fackliga engagemanget via en facklig utbildning för nya medlemmar.

–Jag hade fått en skada i ryggen och ville byta arbetsuppgifter, men företaget kunde inte hjälpa till med det. Jag gick en kurs hos facket och fick lära mig om mina rättigheter. Då sa de på facket att det vore bra om jag jobbade med dem. Jag blev skyddsombud, det var 2016, säger Mina Hanna.

Mina Hanna.

Han var med och startade klubb på Solreneriet för några år sedan. Där var han ordförande tills i våras, men blev uppsagd när företaget drog ned på personalstyrkan.

Om det är bara äldre i facket så lyssnar inte unga lika mycket.

–Om det är bara äldre i facket så lyssnar inte unga lika mycket. Det är bra om vi pratar på deras sätt. Det behövs unga, äldre, kvinnor, män och från olika länder, säger Mina Hanna.

Nina Persson var 31 år när hon axlade uppdraget, då hade hon arbetat som lokalvårdare i tio år. Hon är inne på samma linje som Mina Hanna, att det behövs en bredd i förbundet.

–Det är viktigt att det är blandat, då kan vi lära av varandra. För den äldre generationen är det mer självklart att man ska vara med i facket. Vi unga har tappat de fackliga frågorna. Men när jag pratar med yngre tror jag att de har lättare att relatera för att jag speglar deras erfarenheter, säger Nina Persson. 

Målet att spegla medlemmarna

Aktiva medlemmar 28 404

Fastighets jobbar för en jämlik organisation och att de fackliga företrädarna ska spegla medlemskåren. För att granska hur förbundet lyckas med detta har vi bett förbundet ta fram statistik över kön och ålder, uppgifter som går att ta fram via medlemsregistret.

Bland medlemmarna är 48 procent kvinnor, i avdelningsstyrelserna är de 45 procent och i klubbstyrelserna 37 procent. 41 procent av avdelningsordförandena är kvinnor och 32 procent av klubbordförandena.

När Fastighetsfolket gjorde en liknande granskning 2017 var andelen medlemmar under 30 år 7 procent. I avdelningsstyrelserna var 4 procent under 30 år. Siffrorna idag ligger på exakt samma nivå. I klubbarna har något fler unga tagit plats i styrelsen, sex procent är under 30 år och ytterligare 8 procent är 30-34.

Så många är kvinnor 48% av medlemmarna

Gabriel Johansson, 30, är ungdomssamordnare i förbundet. 
–Det är lättare att komma in i klubbverksamheten, tror jag, eftersom den har en direkt koppling till jobbet. Det krävs att man lyfter blicken lite mer för att engagera sig i avdelningen, säger han.

Vad är din förklaring till att få unga går med och engagerar sig fackligt?
–De flesta lever i en värld där löneökningen kommer varje år och det rullar på. Det tar ett tag att förstå hur systemet är uppbyggt och att förstå den fackliga idén. Samtidigt tror jag att arbetsmarknaden påverkas av att de unga inte tar plats. Utvecklingen med osäkra gig-jobb kan pågå eftersom det inte finns ett större motstånd bland unga.

Gabriel Johansson.

Vad gör ni för att få fler unga aktiva?
–Vi har ungdomsgrupper i regionerna, men nu under coronapandemin är det svårt att hålla verksamhet. Nu är det fokus på utbildning, det är på gång med digitala ung-utbildningar i LO:s regi, säger Gabriel Johansson.

Medlemmar under 30 år 7%

Tappet fortsätter

Fastighets har minskat i medlemsantal i en rad år. Vid årsskiftet var 28 404 personer aktiva medlemmar, det var 410 personer färre än året före. Att rekrytera fler är ett av förbundets viktigaste mål.

Hur stort är då intresset bland unga att gå med i facket? Mina Hanna har deltagit i en rad aktiviteter för att värva unga, bland annat i LO:s Facket på sommarjobbet:
–I fastighetsbranschen är det lättare. I städbranschen är det svårt, alla kämpar och springer och jagar timmar på olika jobb. En del har inte språket och vissa har arbetstillstånd och tror att de kan få problem om det går med i facket, och om de vill vara ledig för att gå en kurs. 

Det fackliga engagemanget är lärorikt, betonar Ramiza Mujasevic i avdelning Hisingen.

– Jag vill utvecklas och hjälpa andra. Det är jättemånga som inte vet hur det funkar med olika regler. Men facket är bra, är man med kan man känna sig trygg.

Nina Persson håller med:
–Jag vill hjälpa kollegerna så att vi får fram allas tankar och funderingar. Det har också fått mig att växa som människa. Istället för att byta bransch har jag utvecklats via facket, säger hon.

Det fackliga engagemanget kan också ge tydliga resultat:
–Företaget ville att vi skulle använda privata telefonerna i jobbet, för att ha koll på schemat till exempel. Det gick vi inte med på, och då fick företaget ta fram en annan lösning, säger Nina Persson.

Sugen att gå på fackkurs?

Fastighets ordnar en rad kurser. Nya medlemmar kan gå medlemsutbildningen.

Det finns också en kurs som ordnas tillsammans med andra fackförbund för nya medlemmar under 30 år. Kursen heter Om facket.

Läs mer om fackets kurser på Fastighets sajt.