Tre medarbetare stannade hemma från jobbet på måndagen förra veckan eftersom de hade lindriga symtom. De testade sig sedan positivt för covid-19 och en smittspårning drog igång, berättar Fredrik Pihlblad, distriktschef för Samhall i Dalarna.

20 av 55

Först upptäcktes 16 fall på enheten, vilket Siljan news var först att rapportera om. Nu bekräftar Samhall för Fastighetsfolket att cirka 20 av 55 anställda har smittats.

– Efter rekommendation från smittspårningen i Region Dalarna så masstestade vi alla 55 medarbetarna på den här enheten. I fredags hade vi upptäckt 19-20 fall totalt, säger Fredrik Pihlblad.

Ingen uppges ha blivit allvarligt sjuk. En person fördes till sjukhus men intensivvårdades inte och fick åka hem, uppger Samhall.

– De smittade personerna mår bra efter omständigheterna, säger Fredrik Pihlblad.

Stängdes ned

När fallen upptäcktes stängdes verksamheten ned. På tisdagen var den fortfarande stängd. De anställda har fått ta ett covid-test till och hittills har ingen testat positivt på nytt, enligt Fredrik Pihlblad.

– Om ingen testar positivt kan de komma tillbaka till jobbet på onsdag igen. Och precis som vi gjort hela tiden så följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer och smittsäkrar vår verksamhet.

För att de anställda ska komma tillbaka krävs två negativa covid-test och munskyddskrav införs på jobbet.

”Helt omöjligt”

Hur de anställda smittats vet Samhall inte, enligt Fredrik Pihlblad.

– Det är nästan omöjligt att säga hur. Det är i varje fall ingen som varit på jobbet med symtom.

Kan någon av de tre som först blev sjuka ha varit på jobbet ovetandes om att de smittade?

– Det kan inte jag svara på. Men det är ingen som varit på jobbet med symtom.

Var de blev sjuka är svårt att säga, men nu är det ändå 19-20 personer som smittats på enheten?

– Ja, men de tre första fallen upptäcktes på måndagen. De hade inte varit på jobbet förrän fredagen veckan innan. Så det är helt omöjligt att svara på om de blivit smittade på jobbet på fredagen veckan innan, eller blivit smittade hemma under helgen. Det är absolut inte säkert att de varit på jobbet med smittan.