Frågan om Samhalls nya schemasystem, som heter Quinyx, har i veckan varit uppe till central förhandling. Tvisten handlar om den app som kan användas av anställda för att anmäla frånvaro, se sitt schema och chatta med sin chef. Det fackliga motståndet handlar om idén att anställda utan tjänstetelefon ska ladda ner den i sin egen mobil.

Saknar dokumentation

– Vi förhandlade och företaget fick veta att vi helst ser att det inte fortsätter med appen. Sedan skickades frågan tillbaka till Samhalls företagsråd där lokala ombudsmän från varje inblandat förbund ska driva fackets linje tillsammans med de förtroendevalda i rådet, berättar Nicklas Nilsson, central ombudsman på Fastighets.

– Vi har fortfarande inte sett någon skriftligt dokumentation skriftlig dokumentation på att det ska vara frivilligt för anställda att ladda ner appen, säger han.

Diskussion bland anställda

Erika Ahlqvist, marknadsområdesdirektör på Samhall i Mälardalen, har tidigare sagt till Fastighetsfolket att det är frivilligt och att det också ska finnas andra möjligheter att rapportera frånvaron för de anställda. Företaget har just börjat införa systemet i en av sina regioner.

Samhallanställdas har reagerat med frågor och farhågor i sin egen Facebook-grupp. Där finns de som inte vill använda sina privata telefoner som ett redskap för arbetsgivaren. Och där finns de som välkomnar ett enklare sätt att rapportera sin närvaro och frånvaro.