De två fastighetsskötarna stod vid ett torg på Bennets väg på Rosengård i Malmö. Plötsligt dök en hyresgäst upp och skrek dödshot och svordomar mot den ena av fastighetsskötarna, skriver tidningen Hem och hyra som först rapporterade om händelsen.

Drog kniv

Flera personer såg händelsen och hela förloppet filmades av övervakningskameror. Bilderna i polisens utredning visar hur den misstänkte mannen drar upp ett föremål som flera vittnen säger var en mattkniv och gör utfall mot fastighetsskötaren. Vittnen lyckas gå emellan dem båda och fastighetsskötaren flyr från platsen. På sjukhuset konstateras det att han fått ett 25 centimeter långt och cirka halv centimeter djupt skärsår på sidan av kroppen. Senare beslagtogs en mattkniv som vittnen tog ur den misstänktes hand när de höll fast honom.

Hyresgästen åtalas för grov misshandel och grovt olaga hot. Mannen bekräftar att det är han på övervakningsfilmen. Men han förnekar brott och säger att han inte använt kniv.

Rädd och orolig

Fastighetsskötaren säger i förhör att han är väldigt rädd och orolig för att något ska hända hans familj. Han är fortfarande sjukskriven, berättar fastighetschefen på bostadsbolaget.

– Vi har nästan daglig kontakt och erbjöd direkt stödsamtal både till honom och till andra kollegor. Vi har samlat hela arbetsgruppen och haft uppföljningsmöten efteråt för att se hur alla mår. Förhoppningsvis kan han återgå till arbetet inom några veckor, men det viktigaste är att han känner sig helt återställd.

– Det här har varit chockerande för oss alla, fortsätter fastighetschefen.

Går inte ensamma

Fastighetsskötarna ska inte gå ensamma till lägenheter eller hyresgäster där det kan finnas oro för arbetsmiljön. De anställda har också chattgrupper på Whatsapp för att snabbt kunna kommunicera och varna för misstänksamma saker ute på plats, säger fastighetschefen.

– Under våren har alla medarbetare gått en utbildning hos Fastighetsägarna om hur man förebygger hotfulla och våldsamma situationer.

Konflikt i grunden

I polisens utredning framkommer att männen tidigare varit i konflikt med varandra. Strax innan misshandeln hade fastighetsskötaren hamnat i en dispyt med en anhörig till den misstänkte.

Det här var andra gången i år som en fastighetsskötare knivskurits i Malmö. I januari dödade en 59-årig man en fastighetsskötare i ett bostadsrättshus på Amiralsgatan. Gärningsmannen dömdes nyligen till rättspsykiatrisk vård.

Hur berör det här dig?

Kontakta gärna oss på Fastighetsfolket om du vill berätta om liknande händelser eller har andra tankar och synpunkter. Du får vara anonym.

Mejla oss på redaktionen@fastighetsfolket.se.