Uddevallahem

Sofia Hussein både bor och jobbar i Dalaberg, i Uddevalla.

Sofia Hussein skjuter städvagnen mellan portarna i de smutsvita trevåningshusen på Balladvägen i Dalaberg i Uddevalla. Klockan är tio och hon har nyss avslutat dagens första rast i lokalen på Hyggestråket, några minuters promenad härifrån. Det här är hennes område, hon både bor och jobbar i Dalaberg.

– Jag har bott här i fyra år. Innan bodde jag i Norrköping. Men min kompis bor här så jag flyttade hit. I nästan två år har jag städat här. Först plockade jag skräp ute. Nu städar jag trappor, berättar Sofia Hussein, som kom till Sverige från Mogadishu i Somalia för 13 år sedan.

Husen ska rustas upp

I dag ska hon städa nio trappuppgångar på Balladvägen. Husen väntar på upprustning men än är trapphusen mörka och färgen flagar från de tegelfärgade balkongräckena. I går gjorde hon samma sak på Visvägen, säger hon och pekar mot några liknande byggnader lite längre bort.

I vanliga fall har Sofia Hussein sällskap av sin arbetskamrat. Men de senaste veckorna har hon städat ensam, eftersom kollegan är sjuk i covid. Det gör jobbet lite tyngre än annars. Och tråkigare, tycker hon.

Uddevallahem
Nu är det bostadsbolaget som rår över organisationen och städarnas tid.

Städarna fick fast jobb

Sofia Hussein är en av de städare som allmännyttiga Uddevallahem har anställt efter att man tog över trapphusstädningen från den tidigare entreprenören. Det första året var ett samarbete med arbetsmarknadsavdelningen i kommunen. Men sedan februari förra året är städarna tillsvidareanställda av bostadsbolaget.

– Avtalet med entreprenören gick ut och då var det läge att tänka till. Inspirationen kom bland annat från Botkyrkabyggen, där man anställt kvinnor som städare i områdena där de bodde. De som har fått jobb hos oss är både kvinnor och män och de har olika bakgrund, men alla bor i något av våra bostadsområden, säger Mikael Måneling, förvaltningschef på Uddevallahem.

Städningen blev bättre

För det allmännyttiga bostadsbolaget är det viktigt att bidra till att fler får möjlighet till arbete, fortsätter Mikael Måneling.

– Fler blir självförsörjande, samtidigt som vi höjer kvalitén på arbetet, säger han.

Innan bolaget anställde egna städare fick trappstädningen dåligt betyg av de boende. Nu har det blivit bättre, visar Uddevallahems enkäter.

Facket fick mer koll

Personalen märker också skillnad, berättar Emil Isenheim. Han har jobbat som bovärd och miljövärd och är nu ombyggnadskoordinator när de nedgångna miljonprogramsområdena rustas upp. Han är också klubbordförande för Fastighets. Från fackligt håll ser man positivt på att städarna numera är anställda direkt av Uddevallahem. Nu har man bättre koll på villkoren och arbetsmiljön för dem som städar i trapphusen. 
– Det har blivit bättre för alla. Om någon ringde och klagade på något förut var det svårt för oss att ta tag i det. Vi skulle ju kontakta entreprenören, och det fungerade inte så bra. Man märkte att de var stressade och inte hann med att göra jobbet bra, säger Emil Isenheim.

Emil Isenheim, ombyggnadskoordinator och Mikael Måneling förvaltningschef på Uddevallahem.

Nu är det bostadsbolaget som rår över organisationen och städarnas tid. De kan styra om dem dit det behövs. Som när någon har flyttat ut och inte städat ordentligt efter sig. Då får Sofia Hussein eller någon av hennes kollegor rycka ut. Eller om det är extra smutsigt i en tvättstuga eller trappuppgång.

Skapar trygghet

– Städningen handlar inte bara om att hålla rent. Den påverkar hela området. Vi har stort fokus på trygghet och städningen är en viktig del i det. Är miljön skräpig eller full av klotter så föder det mer av samma sak, och det vill vi motverka, säger Mikael Måneling.

Det har blivit en annan stämning i lunchrummet

Tryggheten handlar också om att veta vilka som rör sig i trapphusen. Tidigare kunde det vara olika städare från vecka till vecka. Samtidigt blev trapphusen allt smutsigare, berättar Emil Isenheim. Han säger att de nyanställda städarna också bidrar till annan förändring. 
– Det har blivit en annan stämning i lunchrummet. En del av gubbarna som jobbar här har i ärlighetens namn haft fördomar mot de boende. Nu sitter plötsligt somaliska tjejer och killar bland dem i lunchrummet och då går det inte att ha samma snack längre. Vi kommer närmare varandra. Det blir inte bara renare trapphus, det blir ett annat Uddevallahem.

När Sofia Hussein sopar fimpar utanför en av portarna på Balladvägen kommer Khaled Diab förbi, på väg in till sin lägenhet på första våningen. Han måste kryssa förbi några barn som springer över asfalten mot en av alla små lekplatser som fått plats mellan husen. 
– Det funkar bra med städningen, men jag märker inte så stor skillnad mot förut. Det är lite svårt med barnen som drar in sand och skräp. Men man kan ju inte förbjuda dem att leka, säger han och viftar lite halvt uppgivet mot gräsmattan och barnen. 

Att ha egna städare anställda kostar på kort sikt lite mer än att köpa in tjänsten. Men i det långa loppet är det en ren vinst, menar Mikael Måneling.

”Jag tycker jobbet är mycket bra, det är roligt. Men ibland är det jobbigt. När folk ställer sina sopor i entrén och soppåsarna läcker, då är det inte roligt.”

Dyrare men mer hållbart

– Det är något dyrare och mer ansvar att ha egna anställda. Men vi tänker hållbarhet. Då lönar det sig att ha hela ansvaret. Vi kan utforma jobbet så att det blir ergonomiskt bra till exempel. En annan utmaning är språket, men vi ser en stor utveckling hos våra kollegor. Vi tittar också på hur vi kan stötta dem med olika utbildningsformer.

Sofia Hussein börjar jobba vid sju, men brukar komma till lokalen på Hyggestråket lite tidigare för att hinna dricka kaffe innan hon går till dagens första trapphus. Byter om gör hon hemma och städutrustningen finns i förråd på områdena. Hon städar inte bara trapphus. Det blir också ett par tvättstugor varje vecka och ibland städar hon på Uddevallahems huvudkontor.

När folk ställer sina sopor i entrén och soppåsarna läcker, då är det inte roligt

Sofia Hussein

– Jag tycker jobbet är mycket bra, det är roligt. Men ibland är det jobbigt. När folk ställer sina sopor i entrén och soppåsarna läcker, då är det inte roligt. Eller på vintern med all snö och smuts, säger hon. 

Men den här tisdagen känns snö och slask långt borta. Gräsmattorna mellan husen är gröna och frodiga. 
– Det är fint här, men barnen drar in så mycket sand, suckar Sofia Hussein och fortsätter moppa stentrappan inne på Balladvägen 18. 

Hur fungerar det hos dig?

Hur gör ditt bostadsbolag, städar i egen regi eller på entreprenad? Är du själv trappstädare och hur funkar det för dig?

Hör gärna av dig och berätta! Du kan mejla på redaktionen@fastighetsfolket.se. Du kan också ringa, våra telefonnummer finns under Kontakta oss.