En vanlig arbetsdag som trappstädare: åtta sjuvåningshus med sammanlagt 1 232 trappsteg ska moppas. Sex tvättstugor ska också hinnas med. 

Det är tunga hinkar som ska bäras. Städvagnar som ska baxas. Smuts, grus, snö och slask.

Det är tunga hinkar som ska bäras. Städvagnar som ska baxas. Smuts, grus, snö och slask. Många trappsteg som frestar på knäna och vridmoment som tynger ryggen. Det är ett slit att städa trapphus. Särskilt tungt är det på många privata entreprenadföretag, eftersom upphandlingar i hård konkurrens pressar priset och därmed arbetstiden. 

”Städarna ska helst göra så mycket som möjligt på så liten tid som möjligt. Våra medlemmar springer ihjäl sig”, säger städaren och regionala skyddsombudet Veronica Boström i en intervju med Fastighetsfolket.

Jag tänker på en städare som berättade för mig om sitt jobb. Det var helt omöjligt att hinna med alla portar och tvättstugor på schemat på utsatt arbetstid. Det blev till att hoppa över lunchen, jobba in rasten och ösa på. Trots att hon kämpade hårt kunde kritiken bli svidande om det låg ett kastat tuggummi i entrén eller fanns en smutsfläck på hissdörren när städningen inspekterades – flera dagar senare. Ett otacksamt slit, minst sagt.

Det är inte bara facket som är kritiskt till snåla upphandlingar. Upphandlingsmyndigheten ser risker för oskäliga arbetsvillkor och osund konkurrens.

Stress och jakten på lägsta pris är en förbannelse.

Fastighetsfolket har ställt frågor till allmännyttiga bostadsbolag runt om i landet om städningen i deras fastigheter. Det som förenar dem som väljer entreprenad är att de tycker att det är enkelt att köpa in städningen, att ha egna anställda kräver kompetens.

Men att köpa sig fri har också ett pris. Framför allt för dem som ska göra jobbet


De som har städningen i egen regi betonar att det blir hög kvalitet och att hyresgästerna blir nöjda. Att ha egna anställda kräver engagemang och kompetens. Men att köpa sig fri har också ett pris. Framför allt för dem som ska göra jobbet ifall prisdumpningen har gått för långt.