Fastighetsskötare med dubbla uppdrag: Ullrika Elliot, Stellan Flodman, Anna-Lena Lundqvist och Anja Lamu.

–  Jobbet är fritt, man lägger upp det veckovis och sköter sig själv. Och så tittar jag på vädret, om det hotar ösregn eller snöstorm … då blir det bra att städa inomhus, säger Ullrika Elliot.

Fördel: heltid

Hon har jobbat i tio år på Örebrobostäder (Öbo), alltid på en kombitjänst. Innan dess var det mycket städning på heltid, nu trivs hon bäst när det är utejobb.

Fastighetsskötaren Ullrika Elliot varvar grävjobbet med trappstädning.

– Men den stora fördelen med kombi är att ha fått en heltidstjänst året om. Det vore inte roligt att få sluta jobbet varje år när vintern kommer, tycker Ullrika Elliot.

Fördel: arbetsmiljö

En annan fördel med att fastighetsskötarna både städar och sköter utemiljön stavas a-r-b-e-t-s-m-i-l-j-ö. Stellan Flodman är skyddsombud och gillar modellen av det skälet:

– Enbart städ är riktigt tungt, både fysiskt och psykiskt.

Han har själv en kombitjänst, men jobbar facklig på närmare hälften av arbetstiden.

Anna-Lena Lundqvist, Ullrika Elliot och Anja Lamu.

Modellen har fungerat i över 30 år. Men när Anna Jönsson anställdes som chef för fastighetsskötseln på Öbo var hennes första tanke att kombitjänsterna skulle bort. Hon såg problem med dem, trodde framför allt att det skulle bli svårt att få duktiga utejobbare att stanna om också skulle städa.

Fördel: ekonomi?

Nu har sju år gått – och hon är numera den största förespråkaren för att kombinera utejobb och städning i fasta tjänster.

– Ekonomin? Nej, den har jag inte ens funderat över.

Anna Jönsson Chef för fastighetsskötseln på Öbo

”Alltså är kombitjänsterna bättre utifrån ekonomin också.”

Bild: Per Knutsson

Efter sitt första snabba svar tänker Öbos Anna Jönsson en gång till:

– Men om vi hade rena tjänster skulle omsättningen i städgruppen bli mycket större. Och samtidigt skulle vi behöva rekrytera mycket säsongspersonal till utejobbet. Nu behåller vi samma styrka med tillsvidareanställda året runt. Alltså är kombitjänsterna bättre utifrån ekonomin också.

120 fastighetsskötare

Modellen bygger på att det helt enkelt är mindre städning på sommaren – när det å andra sidan är högsäsong för skötsel av växtligheten och övrig utemiljö.

Öbo har inte lagt ut trappstädningen på entreprenad, och företaget har bara en liten arbetsgrupp som enbart städar. I stället växlar ungefär 120 fastighetsskötare mellan arbetsuppgifterna. Det blir ungefär en tredjedel städning och två tredjedelar utejobb för var och en.

– När jag började var 20 procent på entreprenad, 80 i egen regi. Vi tagit tillbaka nästan allt, det blir bättre så. Men jag är noga med att vi har marknadsmässiga priser internt, det ska gå att jämföra oss med andra företag, säger Anna Jönsson.

Fördel: variation

En gråmulen försommardag visar ett gäng fastighetsskötare Fastighetsfolket hur trappstädning ska gå till. Vi hamnar i Baronbackarna, ett 50-talsområde tio minuters cykelresa från Örebro centrum.

– Handledsstöd på sopen är ett måste. Lätta gympadojor är bäst, ingen stålhätta men bra sulor när du springer i trapphusen. Arbeta nära moppen och inte trycka hårt på den.

Använd handskar och gärna handledsstöd på sopen.

– Städningen kommer kanske som ett nödvändigt ont ibland, men det är ändå bra med variationen. Om städningen är mer monoton så använder du hela kroppen ute, säger Anna-Lena Lundqvist, Öboanställd sedan sommarjobbet för 14 år sedan.

Chefen blev städexpert

Chefen Anna Jönsson erkänner att hon inte kunde någonting om städ när hon fick jobbet. Numera har hon satt sig in i yrket desto mer. Hon har tagit fram riktlinjerna för hur städningen ska gå till inom de allmännyttiga bostadsföretagen.

– Ja, jag tycker att vi tar arbetsmiljö och ergonomi på allvar. Och vi vet att det arbetsmiljömässigt är bra tungt att städa hela tiden.

Om Öbo

Örebrobostäder (Öbo) är helägt av Örebro kommun. Koncernen har radhus, villor, flerbostadshus och lokaler i Örebro och i mindre orter i kommunen.

42 000 hyresgäster bor i sammanlagt över 22 000 bostäder.

Det allra mesta av trappstädningen utförs av fastighetsskötare med kombitjänster.