Tunga lyft. Svårstädade trappor. Snö och slask. Veronica Boström är regionalt skyddsombud för Fastighets region Tvärs och sitter i förbundsstyrelsen. Men hon är också städare på företaget Rent hus i Örebro och har upplevt en trappstädares vardag.

Veronica Boström, regionalt skyddsombud i Fastighets region Tvärs

– Man får bära tunga hinkar och moppar. Mycket vridmoment. Bökiga spiraltrappor som är jättejobbiga att torka. Sedan kommer vintern med slask, grus och snö. Trappstädning är väldigt tungt.

– Problemet är att städning inte får kosta något.

Hård konkurrens

Prispress och tuffa villkor inom trappstädning har påtalats i många år av fackförbund och arbetsgivarorganisationer. Upphandlingsmyndigheten bedömer att det finns risk för oskäliga arbetsvillkor vid upphandling av städtjänster. Myndigheten nämner inte minst osund konkurrens. Den återkommande berättelsen är att offentliga upphandlingar av städning går till det företag som lagt det lägsta priset – undersökningar från Almega har visat att det sker i så ofta som 98 procent av fallen. När priserna pressas påverkas i slutändan de anställdas löner och villkor.

Trappstädning är väldigt tungt

Veronica Boström

Almega städföretagen, Kommunal och Fastighets gick 2018 tillsammans ut med vägledning för upphandling av städtjänster.

”Utmaning för upphandlaren”

– Många av de stora bostadsbolagen gör bra ifrån sig och ställer höga krav på leverantörerna. Men så finns den där prispressen där. Inte minst i Stockholm är konkurrensen otroligt hård, säger Ari Kouvonen som är näringspolitisk expert på Almega serviceföretagen.

Han säger att det är en utmaning för den upphandlande parten att ställa krav på leverantören och samtidigt undvika en överprövning i domstol. Den som förlorat en upphandling kan alltid överklaga det i förvaltningsrätten, vilket kan leda till långa processer innan upphandlingen är över.

– Det är svårare att använda mjuka parametrar som till exempel utbildning av personalen. Det kan lätt uppstå luckor där förlorande part kan överklaga, säger Ari Kouvonen.

Många köper in städning

Fastighetsfolket har gjort en rundringning bland olika stora och mellanstora allmännyttiga bostadsbolag. 16 bolag har svarat. En stor majoritet av dessa köper in sin trappstädning medan några sköter trappstädningen i egen regi.

De vanligaste anledningarna till att köpa in städningen externt är att bostadsbolagen vill fokusera på kärnverksamheten, samt inte har kompetensen inom bolaget. Även för att det är enklare att köpa in tjänsten.

Vi är inte är ute efter fantastiska priser. Vi är ute efter att betala rätt.

Andreas Farving

Bland de som sköter städningen i egen regi svarar samtliga att hyresgästerna är mer positiva till egen personal. Nästan alla svarar också att det är för att få en hög kvalitet på städningen.

”Hade fått usla villkor”

Andreas Farving, förvaltningschef på Finnvedsbostäder i Värnamo, har varit med om att säga nej till anbud eftersom Finnvedsbostäder ansåg att priset låg långt under det normala.

– Det motsvarade 110 kronor i timmen. Företaget sa att det var okej eftersom städarnas lön låg på 120 kronor i timmen. Jag vet inte hur de fick ihop matematiken. De hade inte räknat med arbetsavgifter, fordon och sådana saker.

– Vi är inte är ute efter fantastiska priser. Vi är ute efter att betala rätt. Det första budet hade antingen lett till en dålig kvalitet eller att de anställda hade fått usla villkor. Det går inte att städa så många kvadratmeter för det priset, fortsätter Andreas Farving.

Att jobba med vår egen personal är mer motiverat än att behöva jaga en entreprenör som inte gör uppdraget som de ska

Johan Eriksson, boservicechef.

På Karlshamsbostäder har man skött trappstädningen i egen regi sedan över 25 år tillbaka.

– Båda sätten har säkert sina fördelar och nackdelar. Vid enstaka tillfällen har vi upphandlat städning och fått in väldigt låga anbud. Men resultatet blev inte bra. Att jobba med vår egen personal är mer motiverat än att behöva jaga en entreprenör som inte gör uppdraget som de ska. Jag tror att vi får mer för pengarna i slutändan, säger Johan Eriksson, boservicechef.

Ett gissel

Genom det fackliga arbetet har Veronica Boström haft kontakt med flera Fastighetsmedlemmar som jobbar med trappstädning.

– Upphandlingar är ett gissel i branschen. Jag tror att företagen först och främst tittar på lägsta pris. Det är min personliga bild av det, säger hon.

– Städarna ska helst göra så mycket som möjligt på så liten tid som möjligt. Våra medlemmar springer ihjäl sig. De har inte bara trapphus utan det är tvättstugor och allt möjligt. Men man bara kör och kör.

”Involvera facket”

Veronica Boström tror att en lösning är att först och främst ha kollektivavtal som ett krav vid upphandlingar. Därefter involvera städföretagets skyddsombud i upphandlingen.

– Jag tror att om man involverar de fackliga organisationerna hela vägen, både på den upphandlande myndigheten och på städföretaget, så kan det bli bättre.