Hårda siffror från Arbetsmiljöverket säger att tre av tio som jobbar inom städ och fastighet har besvär orsakade av arbetet. För hög arbetsbelastning är den vanligaste orsaken om problemen inte började efter en olycka. Det gäller för hela arbetsmarknaden. Vanligaste besväret är trötthet, följt av värk, problem att sova och huvudvärk.

Känner igen sig

Nina Persson är städare och ordförande i Fastighets avdelning i Kalmar. När hon skrev en debattartikel om stressen flödade kommentarerna in. Många känner igen sig i hennes berättelse om hur pressen har ökat och att orken tar slut.

Har städat i 35 år … Jag har jobbat 16 år i samma område. Nu är det så stressigt att jag känner att jag håller på att gå in i väggen.

Mormor, 52 år, på Facebook

– Vi jobbar under tidspress och jag blir väldigt trött. Jag får huvudvärk av stressen, berättar Peter Sjöberg, städare på Samhall i Värnamo.

Han är en av dem som diskuterade utvecklingen i städbranschen efter Nina Perssons inlägg. Allt i städbranschen handlar i dag om pengar, tycker han. Han beskriver hur kunderna vill ha det bättre och bättre städat på kortare tid.

Peter Sjöberg Städare, Värnamo

”Jag får huvudvärk av stressen.”

Bild: Privat

– Jag jobbar i en matbutik och vi städare börjar halv fem på morgonen. Vi hinner inte städa ordentligt innan personalen kommer klockan fem. Ibland är vi fem städare och ibland bara tre. Herregud, vilken skillnad det är när vi är så få. Då kommer stressen.

Vill börja tidigare

Hans förslag till facket är att driva att Samhallpersonalen ska få jobba natt, så att de kan bli färdiga med städningen innan butikens anställda kommer. Nu känner han sig jagad när kunder och personal rör sig i butiken. Arbetsdagarna blir lite lugnare efter klockan tio på förmiddagen. Då lämnar han affären och städar trapphus i stället.

Brände ut mig totalt på grund av städyrket; det är tungt, stressigt, och otroligt otacksamt. Fick inte ett enda ”tack” eller ”bra jobbat” på sju år.

Kvinna, 39 år, på Facebook

Ysabel Nilsson Saavedra är regionalt skyddsombud på Fastighets region Ost. Hon känner igen berättelserna från städare med olika städuppdrag.

– Det har alltid funnits stress i yrket, men den ökar hela tiden. En annan skillnad från tidigare är att fler pratar om det, att städare vågar berätta när de inte orkar mer, säger hon.

Arbetsgivaren har ansvar för arbetsmiljön. Men vad kan facket göra åt utvecklingen?

– Vi måste visa oss mer på arbetsplatserna. Vi måste få in den viktiga psykosociala arbetsmiljön när vi gör skyddsronder. Och vi måste vara lyhörda när vi träffar medlemmar, säger Ysabel Nilsson Saavedra.

Jojo de vill hemskt gärna att man ska jobba som om man var en ung elitgymnast eller som om man var med i ett maratonlopp.

Man, 50 år, på Facebook

En av dem som är med i diskussionen på Facebook är städare på Samhall på västkusten. Hon håller med om att facket borde synas mer. Hon vill att de förtroendevalda ska uppmuntra städarna att kämpa för sina rättigheter så att de klarar ett helt yrkesliv.

Sjukskriven

– Själv började jag städa 1998 ungefär, och då var det ingen stress. Jag städade på ett ålderdomshem och vi hjälptes åt.

Nu är hon sjukskriven för att hon inte klarar stressen. För att ingen lyssnar.

– Och jag som gillar att jobba. Jag älskar att jobba med människor, säger den sjukskrivna städaren.

Detta gäller om arbetsbelastning

Arbetsgivaren ska se till att arbetsuppgifter och befogenheter inte orsakar en ohälsosam arbetsbelastning. Det vill säga det är arbetsgivaren som ska se till att det finns tillräckligt med resurser för att göra det som krävs av dig och dina arbetskamrater.

Arbetsgivaren ska se till att chefer och arbetsledare vet hur man förebygger och hanterar ohälsosam arbetsbelastning.

Reglerna finns i Arbetsmiljöverkets föreskrift som heter AFS 2015:4.

Påminn din chef om dem om det behövs. Eller vänd dig till ett skyddsombud på arbetsplatsen eller på Fastighets regionkontor.