Förra valet tyckte LO-arbetare att de viktigaste frågorna var sjukvård, välfärd och skola. Men hur ser det ut i år?

Vi ställer frågan till ett gäng medlemmar i Fastighets. Och vi träffar en förstagångsväljare.

Valet 2022 7,5 miljoner får rösta i alla tre valen

– Jag har en tanke om hur jag ska rösta … men det kan ändra sig fram till valdagen, säger Henric Liljegard, 19 år, som bor och jobbar i Tyresö, söder om Stockholm.

Dags för brandskyddskoll

Han ägnar ett par timmar före lunch åt brandskyddskontroll i bostadsrättsföreningen Laken.

Branddörrar ska stängas av sig själva, släckningsutrustning ska finnas och nödbelysning fungera.

Han antecknar att en avklippt kabel behöver en dosa och att några kabelgenomföringar måste tätas.

Fastighetsskötaren Henric Liljegard gör en inspektionsrunda i källaren.
Henric Liljegard på inspektionsrunda i källaren.

– Det som avgör vad jag kommer att rösta på är vad som gynnar mig mest, säger han och tänker på sin ekonomi, skatter och utvecklingen på börsen.

Opolitisk på jobbet

Valet 2022 430 000 får rösta för första gången

– Jag kommer att ta ställning för det som vi faktiskt kan göra något åt. Det känns orealistiskt att till exempel rösta för att lösa klimatfrågan, det går ju bara om precis alla gör något.

Nu ska Henric Liljegard lyssna på politiker, vad de faktiskt säger.

Han ska läsa tidningar och inte följa efter kompisar eller föräldrar. På jobbet vill han helst vara opolitisk.

Trygga jobb och bostad

När Fastighets Gabriel Johansson tänker politik är trygghet och framtiden för unga arbetare viktig. Han är ungdomsansvarig i förbundet, vid sidan av fastighetsskötarjobbet på Öbo i Örebro.

Gabriel Johansson, ungdomssamordnare.

– Trygga anställningar är en central fråga särskilt för de unga, och den är kopplad till bostaden. Med vikariat och otrygga anställningar är det svårt att få en hyresrätt eller köpa en bostad. Och på sikt blir pensionen sämre utan en stabil inkomst, säger han.

”Man måste känna någon”

Trygg anställning och egen lägenhet i ett tryggt område? Ja, just de frågorna har 19-åriga Henric Liljegard redan fått ordning på. Löftet om fast jobb fick han under gymnasiepraktiken. Bostaden hyr han av bekanta till familjen.

Valen 2022 670 000 får rösta i enbart region och kommun

– Men självklart måste något göras när det gäller bostäder åt unga. Det är omöjligt att skaffa en lägenhet utan att känna någon och det är ju ingen hållbar lösning, säger han.

Enkät: Vilken fråga avgör hur du kommer att rösta?

Mirabela Scurtu Städare, Stockholm, 34 år

– Jag tänker på många viktiga frågor … kollektivtrafiken, vägarna, skolorna, universitetet, att det finns jobb. Men eftersom jag är invandrare vill jag i allra första hand veta hur politikerna tänker på oss som kommer från andra länder. Vi är en stor del av samhället och det är viktigt för mig att veta hur de olika partierna behandlar oss.
– Viktigaste jobbfrågan? Jag vet inte exakt, men jag hoppas att robotarna inte tar våra jobb.

Bild: Kajsa Klepke

Helena Maxe Lokalvårdare, Norrtälje, 46 år

– Pensionsfrågan är nog viktigast av alla. Jag vet inte om jag kommer att orka till 65, och då blir det tungt när pensionsåldern höjs. Det kanske funkar för den som sitter på kontor, men många städare blir utslitna långt tidigare. Och då blir det kämpigt med pengarna.
– Nu blir det mycket att läsa på före valet. För mig är det viktigt att ta reda på vad politikerna och partierna tycker i olika frågor.

Bild: Pernilla Sjöholm

Konrad Ceglinski

– Vi lever i en politisk situation där Ryssland är ett hot. Och här i Sverige har vi gäng som skjuter på gatorna. Då är det viktigaste är att vi ska kunna känna oss trygga igen. Jag har barn och då är tryggheten ännu viktigare. Det parti som kan ta hand om den frågan får min röst.

Bild: Sofia Lindroth

Fredrik Falcon Miljövärd, Göteborg, 31 år

– Jag tänker mer ideologiskt när jag röstar. Det handlar om välfärden och att alla ska få del av sjukvården, dagis och äldreomsorg. Men jag har egentligen inte börjat fundera så mycket än. Förra valet var jag påläst och då röstade jag olika till riksdagen och kommunen.

Bild: Anna Rehnberg

Karin Nord Städare, Sundsvall, 61 år

– Jag vet vad jag ska rösta på. Det blir Socialdemokraterna för de tänker mest på folket. Andra partier kan prata om att sänka skatten – men det räddar inga samhällen! Sedan kan jag önska att politikerna kanske kommer med några fler semesterdagar åt vanligt folk. Eller kanske inför sextimmarsdag när man blir gammal ock sliten?
 

Bild: Privat


Wictor Nyström
Städare, Uddevalla, 32 år

– Det viktigaste är att alla som jobbar ska ha det drägligt. Arbetslösheten behöver sänkas och arbetare ska ha bra lön. Jag kämpar speciellt för att vi på Samhall ska få upp löner och ob-tillägg. Vi är väldigt underbetalda, och det är ju en fråga för politiken.

Bild: MInna Pyykölä