En natt i våras satt Larry Stewart och en kollega i en bil i Hjällbo, strax norr om centrala Göteborg. De spanade på ett städföretag. Företaget utnyttjar utländska städare hade de fått höra.

– Vi hade med oss jaktkikare och försökte dölja bilen. Vi kände oss som i filmen Spanarna, berättar Larry Stewart.

Polisen dök upp

De två fackombudsmännen såg vilken grind som städarna gick in och ut igenom.

– Men då kom en polisbuss körande förbi. Plötsligt tänder de alla lampor och riktar dem rakt in i vår bil.

Larry går ut och presenterar sig.

– Då säger de: ”Jaha det städbolaget har vi också span på”. Och det var så jag fick kontakt med gränspolisen.

Så inleddes konferensen om arbetslivskriminalitet som Fastighets anordnade tillsammans med arbetsgivarorganisationen Almega förra veckan.

Ombudsman Larry Stewart på Fastighets konferens mot arbetslivskriminalitet.

På plats fanns städföretagare från Västsverige och Småland – företag som vill ha en seriös städbransch och som Fastighets har bra samarbete med. Där fanns också Gränspolisen, Ekobrottsmyndigheten och fackliga från Kommunal.

Städare bor i råttbon

Andreas Peterson, polisinspektör vid Gränspolisen, visade bilder på lägenheter där polisen hittat utnyttjade städare.

– Det är råttbon. Det kan vara mögel i hela lägenheten och så stark mögellukt att du inte ens vill vara där inne. Om du öppnar kylskåpet vill du fly därifrån.

Andreas Peterson, polisinspektör på Gränspolisen.
Andreas Peterson, polisinspektör på Gränspolisen.

För Ekobrottsmyndighetens del berättade brottsförebyggande specialisten Miia Vuolama om hur företag används för att begå brott. Ett vanligt exempel är falska fakturor som används för att få ut pengar till svarta löner. Fastighetsfolket har nyligen rapporterat om etablerade städfirmor som använt underleverantörer, där falska fakturor och svarta löner förekommit.

– Huvudentreprenören skulle behöva ta ansvar för personalen i alla led, även hos underentreprenörerna. Samma ansvar som man tar för sin egen personal, säger Miia Vuolama.

Miia Vuolama, brottsförebyggande specialist, Ekobrottsmyndigheten.
Miia Vuolama, brottsförebyggande specialist, Ekobrottsmyndigheten.

Slavhandel i städbranschen

Diskussionen gick stundtals varm om vad som går att göra åt brottsligheten och inte minst hur lite myndigheterna vet om städföretagarnas vardag. Dagen avslutades med en förhoppning om en ny konferens med andra myndigheter som Skatteverket eller Migrationsverket.

– Vi måste samarbeta allihop. Med er seriösa företagare och era anställda så blir det tusen ögon där ute på stan som håller koll. Det är slavhandel i städbranschen i dag, så här kan vi inte ha det, sa Larry Stewart.