Frida Westerlund ligger på rygg på en häst.

Frida gillar att ta det lugnt med fullblodet Kalle.

Sporten heter distansritt. Det går ut på att rida riktigt långt, 16 mil i den tuffaste klassen. Först i mål vinner, men hästen måste vara pigg under loppet – och på mållinjen. En veterinär kollar den med jämna mellanrum.

– Jag har provat dressyr och hoppning och allt möjligt, men det tar slut så fort. Jag ville rida länge… då blev det distansritt, säger Frida Westlund.

Frida Westlund

Ålder: 34.

Bor: På liten gård i utkanten av Kristinehamn.

Yrke: Fastighetsskötare på HSB i Kristinehamn.

Facklig: Skyddsombud.

Landslagsledare på fritiden

När hon och storasyster Emma väl hade tjatat till sig sitt russ började de tävla i distans. Så småningom blev de upptäckta av en klubb i Värmland.

Hästflocken växte och tävlingsresorna gick längre och längre hemifrån. 

Frida Westlund har ridit i internationella mästerskap. Hon har jobbat i ett professionellt distansstall i Frankrike och som ridlärare i Qatar. I dag har hon åttaåriga arabiska fullblodet Kalle som strosar runt i hagarna hemma på gården. Men livet har inget utrymme för tävlande just nu.

– Jag brukar säga att jag tant-rider lite ute i skogen.

Frida Westerlund på en stol i stallet med hästen Kalle.
Frida och den åttaåriga fullblodsaraben Kalle.

I stället är det landslaget i distansritt som tar viss tid från både mammaledigheten med halvårsgamla Olle och fastighetsjobbet. Hon har just blivit landslagsledare.

– Jag samordnar och planerar inför de nationella mästerskapen. Jag stöttar ryttarna och hjälper till med mycket praktiskt, kanske letar rätt på den bästa ortopeden till någons häst. Jag förbereder dem för banorna utomlands och utvärderar insatserna efter en tävling.

Bra på starka hästar

I juni är det nordiska mästerskapen i norska Gyland och i oktober blir det VM i Italien. Däremellan ett SM. Och hur ligger då svenska landslaget till?

– Det är svårt att konkurrera med de stora proffsstallen ute i Europa. Men vi är bra på att träna upp starka hästar, säger Frida Westlund.