Söktrycket till sommarjobben på Rikshem är stort, omkring 2000 ansökningar kom in till de 140 tjänsterna runt om i Sverige. Detta trots att branschen fortsatt har problem att rekrytera. Enligt en rapport som Fastighetsbranschens utbildningsnämnd tog fram förra året behöver omkring 5000 fastighetsskötare, fastighetsvärdar och fastighetstekniker anställas fram till år 2026.

Ungdomar vill bidra till samhället

Ett sätt att få ungdomar att få upp ögonen för fastighetsbranschen är att erbjuda sommarjobb. Men enligt Rikshem har det även fler positiva effekter.

– Vi har öppet uttalat att vi ska vara en del av samhället. Om vi bidrar till att ungdomar kan få in en fot på arbetsmarknaden, få ett första jobb att sätta på sitt CV, så bidrar vi till ett fungerande samhälle, säger Peter Skeppström, presschef på Rikshem.

De ställde frågan till alla sommarjobbare varför de ville till just Rikshem och de flesta svarade att de ville få arbetslivserfarenhet, men enligt Peter Skeppström svarade också många att de ville bidra till sitt närområde och samhälle.

Uppskattar att sommarjobba

En av de som fått sommarjobb är Lukas Racho, som just nu är inne på sin andra av tre veckor i Södertälje.

– Jag tror att många av oss ungdomar mest lockas till pengarna, men det är bra att få se att såna här yrken, som fastighetsskötsel, finns. De märks sällan i media, säger han och fortsätter:
– Jag visste inte vem som plockar upp skräpet och fimparna och rengör markbeläggningen, men vad hade hänt om ingen hade gjort det? Jag känner att jag bidrar till samhället nu när jag jobbar. Utan mig hade fimphögen legat kvar.

Jag känner att jag bidrar till samhället nu när jag jobbar. Utan mig hade fimphögen legat kvar, säger han.

Lukas Racho

Lukas Racho går naturvetenskapliga programmet på gymnasiet och vill plugga vidare till något mer teoretiskt när han är klar, men han uppskattar möjligheten till sommarjobb.

– Det är ju bra att de anställer så att ungdomar har något att göra. Många har föräldrar som bara har semester några veckor medan sommarlovet är 10 veckor långt. Det är bra att få känna på hur det är att jobba på riktigt, säger han.