Det var i slutet av förra året som en vaktmästare promenerade hem från sitt jobb på en skola i Helsingborg.

Blev kroppsvisiterad

Han gick längs Södergatan när han blev stoppad av en polisbil. När poliserna kroppsvisiterade honom frågade de vaktmästaren om han hade på sig någonting vasst. Han kom då på att han bar en mattkniv i arbetsbyxorna.

Han jobbar både som lokalvårdare och vaktmästare och använder mattkniven i jobbet. Bland annat för att öppna förpackningar.

Mattkniv.
Mattkniven som mannen hade på sig.

Enligt knivlagen får man inte bära kniv på allmän plats. Vaktmästaren åtalades därför. I slutet av september hölls rättegången i Helsingborgs tingsrätt. Där riskerade vaktmästaren dagsböter på totalt 2500 kronor och att hamna i belastningsregistret. 

Men han fick sin revansch.

Tingsrätten slog fast att vaktmästaren använder mattkniven i sitt arbete. Han hade också varit på väg hem från jobbet, utan att vika av från sin väg hem.

Helt naturligt att bära kniv

Att en vaktmästare bär en mattkniv i sina arbetsbyxor för att exempelvis kunna öppna förpackningar, är helt naturligt bedömde tingsrätten. 

Det finns flera tidigare domar som slår fast att man får ha kniv på allmän plats om man är på väg till och från, eller är på sin arbetsplats. Det är alltså tillåtet för exempelvis en hantverkare att bära med sig en kniv som brukar användas på jobbet.

Vaktmästaren friades därför från brott.

Fakta: Får jag bära kniv på allmän plats?

Knivlagen säger kort sagt att man inte får bära knivar, andra stick- och skärvapen och andra föremål som är ägnade att användas som vapen på allmän plats, inom skolområden på grundskolor och gymnasier, eller i fordon på allmän plats.

Men knivlagen har prövats i många rättegångar genom åren, så det finns en rad undantagsfall då det anses okej att bära kniv på allmän plats.

Högsta domstolen har tagit fram en lista av fall då det är okej att bära kniv.

Till exempel, för en hantverkare är det tillåtet att på allmän plats bära en kniv som hen brukar använda i sitt jobb. Det gäller även om kniven inte krävs för just den aktuella arbetsuppgiften. Det är också okej även om hantverkaren skulle stanna till och lyssna på en gatumusiker eller ett politiskt torgmöte. Däremot får man inte ta med en arbetskniv till en tillställning eller sammankomst, om det inte har något med jobbet att göra.

Det är också exempelvis okej att ha en kniv i bilen om du är på väg ut för en fisketur eller för att jaga, eller göra någonting annat där det anses legitimt att ha med en kniv. Likaså får jägare och annat friluftsfolk ha med sig kniv om det framstår som naturligt att bära en kniv. 

Källa: Högsta domstolen