Fastighets har haft sitt centrala avtalsråd. Där pekar fackliga ut viktiga områden att fokusera på inför avtalsrörelsen 2023, baserat på åsikter som kommit in från medlemmarna på olika lokala avtalsråd under året.

När det kommer till städbranschen och kollektivavtalen där så pekar ombudsman Ewa Edström ut lönen som den övergripande frågan, utifrån vad medlemmarna har sagt.

– Städarna släpar hopplöst efter och är vårt ständiga sorgebarn, sa Ewa Edström.

Många jobbar kort tid

Städyrket är ett genomgångsyrke – många kommer in och jobbar några år och slutar sedan, menar hon.

– Det gör att vi hela tiden tappar pengar i systemet. De nya som kommer in börjar på låg lön och de som jobbat upp sin lön under några år slutar.

För att försöka råda bot på det här har Fastighets varit noga med att lyfta fram hur viktig en låglönesatsning är för förbundets grupper. Förslaget som ligger på bordet nu inför avtalsrörelsen 2023 är en låglönesatsning för dem som tjänar under 27 100 kronor.

– Det brukar handla mycket om pengar i avtalsrörelsen. Men det finns annat som också är viktigt, påpekade Edström.

Privat bil viktig fråga

Hon nämnde exempelvis när arbetsgivaren kräver att städare ska använda sin privata bil i tjänsten.

– Då bör arbetsgivaren betala vad det kostar. Många vet kanske inte ens att om man använder sin bil i tjänsten så behöver man en speciell försäkring. Det här är en stor fråga som vi behöver lösa. För sedan kommer arbetsgivarna med att man ska använda sin egen mobil i tjänsten. Till slut är vi i ett läge där man ska ta med sig sin egen dammsugare till jobbet.

När ombuden på avtalsrådet skulle välja ut de viktigaste frågorna för städavtalet så hamnade höjd lön högst upp på prioriteringslistan. Andra viktiga frågor som lyftes upp av städarna var att slopa delade turer, införa arbetstidsförkortning och att höja ob-ersättningen. 

Även gällande avtalet på Samhall pekades lönen ut som den viktigaste frågan i avtalsrörelsen nästa år. Anställda på Samhall lyfte bland annat även krav på att Samhall ska bekosta allmänna hälsokontroller för anställda, och erbjuda företagshälsovård i förebyggande syfte.

Vilken fråga är viktigast i avtalsrörelsen?


Patrik Tullnär
Lokalvårdare och skyddsombud på Samhall i Boden.

– Arbetsmiljön. Viktigt att vi inte försämrar den. En annan viktig fråga är kring jobb på helger. En högre ersättning för att jobba helg hade varit bra. Det kan också vara en morot för att få fler att vilja jobba helger.

Bild: Anton Kasurinen

Maarit Jänislampi, städare och klubbordförande för Fastighetsklubben på ISS i Göteborg.
Maarit Jänislampi Lokalvårdare och klubbordförande för Fastighetsklubben på ISS i Göteborg.

– Att få bort delade turer så långt det bara går. Det gör mig ont att delade turer fortfarande finns kvar inom städbranschen. Många kollegor har inte möjlighet att ta sig hem mellan arbetspassen, vilket gör att hela dagen går åt till arbetet.

– Vissa kunder vill inte ha kontorsstäd på dagtid, de vill inte se oss städare. Det känns helt orimligt att vi ska ha det såhär 2022. Vi städare måste kunna ha ett liv också, så i den här frågan måste vi tvinga arbetsgivarna att tänka om!

Bild: Caisa Rasmussen