Snälla barn och fred på jorden. Det brukade vuxna säga när de fick frågan vad de ville ha i julklapp i min barndom. Lite halvt skämtsamt, och framför allt lite utopiskt vad gäller freden. Jag växte upp under kalla kriget och fred på jorden kändes lika ouppnåeligt då som i dag.

I dagens tuffa ekonomi hoppas många i stället på ett ekonomiskt mirakel. En gratis matkasse eller några inslagna paket till barnen från en välgörenhetsorganisation.

Många drömmer också om tid. Slippa stressa, få tid över till livet utanför arbetet

Många drömmer också om tid. Slippa stressa, få tid över till livet utanför arbetet. Hinna hämta barnen i tid, besöka sin gamla släkting, umgås med sina vänner.

Men också att få betald arbetstid, inte behöva arbeta gratis någon timme per dag för att hinna det som krävs. Slippa börja jobba tidig morgon för att sen ha obetalda pauser under dagen och slutligen åka på ytterligare städuppdrag på kvällen i stället för att laga middag.

Vissa yrkesgruppers tid värderas långt ifrån tillräckligt.

Att ligga ute på vägarna till olika saneringsuppdrag kostar mer än det smakar.

Erfarna idrottsvaktmästare med branschvana får inte ett lönetillägg– om de inte byter jobb.

För vissa i Fastighets yrken är drömmen att jobba mindre, för andra är det att få jobba mer

Städare på ramavtal får noll trygghet och ständig (obetald) beredskap. De sover med mobilen under kudden, ifall chefen hör av sig om ytterligare jobb.

För vissa i Fastighets yrken är drömmen att jobba mindre, för andra är det att få jobba mer. För alla är det att få anständigt betalt för det slit som görs.

Det får vara slut med arbetsgivarnas snålande

När Fastighets ombud möttes på avtalsråd nyligen var kravet från medlemmarna tydligt: vårt arbete ska ge en rejäl lön. Det duger inte med några futtiga procents höjning, och löneökningen ska absolut inte betalas med försämrade villkor.

Det får vara slut med arbetsgivarnas snålande. Fastighetsfolks tid är också pengar.