Områdesvärdar på Uppsalahem promenerar i bostadsområdet Oscar Arpis väg.

Områdesvärdarna Per Stenquist, Gabriel Palveus, Ibrahim Kanjou och Gamie Omer Ali på Uppsalahem promenerar i bostadsområdet Oscar Arpis väg.

Klockan har passerat åtta på kvällen i ett vintrigt Uppsala. Hårt packad snö knastrar under sulorna när fyra män i Uppsalahems arbetskläder kliver ur bilarna. Vi går igenom cykelrum, trapphus och förråd i Bäcklösa, ungefär en kilometer från Gottsunda centrum.

Per Stenquist rycker i en ytterdörr för att kolla att den går i lås. Det är inte ovanligt att någon objuden gäst lägger en pinne i låset för att kunna ta sig in, och använder trapphuset som fritidsgård.

”Misstänkt kroppsvätska” på golvet

 Utanför ett cykelförråd får vi kliva över en gulaktig pöl på golvet. Det ser ut att vara urin.

– Misstänkt kroppsvätska. Vi måste ringa på sanering, säger Ibrahim Kanjou.

Per Stenquist, områdesvärd på Uppsalahem
Per Stenquist, områdesvärd på Uppsalahem

Sedan i september är Uppsalahem närvarande inte bara på dagtid utan också på kvällar och helger i Gottsunda – bostadsområdet som sedan 2017 står på polisens lista över särskilt utsatta bostadsområden. Den nya gruppen som gör jobbet kallas för områdesvärdar.

– Det viktigaste är relationen med hyresgästerna. I grunden är de som fastighetsskötare och plockar skräp, anmäler skadegörelse eller kan skotta snö om det behövs. Men den primära uppgiften är att skapa relationer med hyresgästerna och sprida trygghet, säger fastighetschefen Therese Berg.

Göteborg gav inspiration

Inspirationen kommer från Göteborg där allmännyttan länge haft liknande tjänster bland annat i Gårdsten, Biskopsgården och Hjällbo. Uppsalahem har träffat företrädare för bostadsbolagen i Göteborg för att skräddarsy den nya rollen för deras fastigheter.

­– I Göteborg kallas det för trygghetsvärd. Men vi valde områdesvärd. Dels för att ordet trygghetsvärd skulle signalera att Gottsunda är ett otryggt område som behöver bli tryggare. Och dels för att rollen främst går ut på att skapa relationer, säger Therese Berg.

Joint i cykelrum, Bäcklösa, Uppsala.
Mycket spår av aktivitet finns att hitta i källarförråden.

De är som ringens brödraskap

Områdesvärdarna är en brokig skara med olika erfarenheter. Per Stenquist har exempelvis jobbat med fastigheter till och från i drygt 40 år, men vid sidan av också jobbat som ordningsvakt. Gaime Omer Ali har jobbat inom skolan och pratar tigrinska och arabiska.

– Vi är som ringens brödraskap i Sagan om ringen. Någon är Frodo, någon är Gandalf och så kompletterar vi varandra, säger Gabriel Palveus. Han får några skratt från övriga i gruppen, medan vi går bland radhusen på Oscar Arpis väg.

”Brödraskapet” har redan varit med om en del.

”Vad gör ni här?”

Först möttes de av förvåning. Sedan började beröm, åsikter och synpunkter att strömma in från hyresgästerna.

– Först sa de ”vad gör ni här vid den här tiden?”. Sedan märkte vi att de har så mycket att berätta, när vi är här och tar oss tiden. Dammluckorna öppnas när man börjar prata, säger Per Stenquist.

Män i skottsäker väst

Andra anekdoter finns också. Områdesvärdarna har sett män i skyddsväst på gatan. Sett personer som säljer droger. Upptäckt sovande personer i soprum och tvättstugor. Eller den gången då en man började röka cannabis mitt framför områdesvärdarna – och erbjöd dem ett bloss.

– Vi stötte på honom igen några dagar senare och sa hej. Han blev förvånad. Vi sa att ”så länge du är runt Uppsalahems fastigheter så kommer vi stöta på varandra”. Han tog det väldigt bra, berättar Gabriel.

Ibrahim Kanjou tar upp historien om de som hade startat egen barberarsalong i källaren.

– Första gången sa vi att det var okej om de städade efter sig. Men det funkade inte, det blev för smutsigt.

Områdesvärdar från Uppsalahem på plats i Bäcklösa, Uppsala.
Områdesvärdarna går ronder i Bäcklösa, strax intill Gottsunda centrum i Uppsala.

Svår roll som kräver fingertoppskänsla

Rollen kan vara svår. Uppsalahem är noga med att de ska vara relationsskapande – inte gränssättande. Bolaget har redan en störningsjour med väktare. Områdesvärdarna ska inte vara de som säger ifrån. De ska vara närvarande i området för hyresgästernas skull och ska undvika konflikter och konfrontation.

– Jag har varit i branschen i 40 år men ibland har jag ingen aning om vad vi ska göra i vissa situationer. Man får använda sin fingertoppskänsla, säger Per Stenquist.

Ett hej kan betyda mycket

Så mycket relationsskapande blir det inte just den här kvällen. Termometern står på 16 minusgrader och det är inte mycket folk i rörelse. Områdesvärdarna greppar skyfflarna och börjar skotta snö. När det ändå passerar några människor med hukade ryggar och luvorna uppdragna i kylan, så får de ett glatt hej från områdesvärdarna.

– Jag lockades av det här jobbet för att det är så socialt med hyresgästerna. Jag säger hej till alla. De kanske inte svarar. Men efter tio gånger så kanske de svarar. Och efter elfte gången kan det bli ett ”hur är det med dig?” Det kan betyda mycket, säger Gabriel Palveus.

Områdesvärdar på Uppsalahem på plats i Gottsunda, i Uppsala.
Områdesvärdarna på Uppsalahem är numera på plats varje kväll i Gottsunda i Uppsala.

Vad är ett särskilt utsatt område?

Sedan 2015 delar polisen in bostadsområden i Sverige i kategorierna utsatta områden, riskområden och särskilt utsatta områden.

Områdena pekas ut av polisen genom lägesrapporter och underrättelserapporter från lokal polis. Man tittar också på bland annat anmälningar av brott och statistik om arbetslöshet.

Särskilt utsatta områden har låg socioekonomisk status och är områden där kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Det kan förekomma hot och våld mot vittnen och anmälare i området vilket gör att färre vill delta i rättsprocesser. Det är svårt eller omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag, polisen tvingas anpassa sig mycket för att kunna göra det. I särskilt utsatta områden finns det också i viss mån parallella samhällsstrukturer, extremism, personer som reser för att strida i konfliktområden och en hög koncentration av kriminella, uppger polisen.

Här är de särskilt utsatta områdena 2022:

 • Bergsjön, Göteborg
 • Husby, Stockholm
 • Rinkeby/Tensta, Stockholm
 • Skäggetorp, Linköping
 • Södra Sofielund (Seved), Malmö
 • Alby, Botkyrka
 • Biskopsgården, Göteborg
 • Fittja, Botkyrka
 • Gottsunda, Uppsala
 • Hallunda/Norsborg, Botkyrka
 • Hammarkullen, Göteborg
 • Hjällbo, Göteborg
 • Hässleholmen/Hulta, Borås
 • Lövgärdet, Göteborg
 • Norrby, Borås
 • Nydala/Hermodsdal/Lindängen, Malmö
 • Rosengård, Malmö
 • Vivalla, Örebro
 • Ronna/Geneta/Lina, Södertälje