Jessika Nykvist jobbar i Belfors servicegrupp och sanerar både på byggarbetsplatser och hemma hos privatpersoner. Arbetsdagarna inleds alltid klockan 07, då hon träffar hon kollegerna inne på kontoret och får veta dagens arbetsuppgifter.  

– Det kan vara liksanering, röjning, rivning, byggstäd eller vanligt städ. Brandsanering eller arbeten med vattenskador är det vi mest möter i vardagen. Vi försöker rädda människors värden.  

Mycket vattenskador

För det mesta jobbar Jessika Nykvist med försäkringsbolag och fastighetsbolag.

Stressen i jobbet tycker hon varierar beroende på säsong. 

– Vi kan ha lugnare dagar med. Men under regnperioden är det mycket vattenskador. Då åker vi runt på jour dygnet runt och hjälper till när skadan är framme. 

Det kan också bli stressigt när det jobb hon ska göra och kvadratmeterpriset kunden betalat inte stämmer med tiden det tar att utföra. 

– En kvadratmeter kan ju bestå av en hel hög sopor från golv till tak till exempel. Då måste man ligga i för att hinna med.

Planerar på kvällen

Raster hinner hon inte med varje dag.  Och ofta ligger Jessika Nykvist i sängen på kvällen och planerar nästa dags jobb i sitt huvud för att hon ska hinna allt.

– Vi måste också planera våra körningar noggrant nu med de dieselpriser som är. 

Att inte helt kunna släppa tankarna på jobbet när man är ledig känner många som medverkat i en ny läsarundersökning som Fastighetsfolket gjort igen sig i. Nära 30 procent av runt 400 svarande uppger att de tänker på jobbet på fritiden.