I Pajala städar Samhallanställda gruvan utan press
I gruvan i Pajala städar Samhalls anställda utan press. ”Vi får jobba i lugn takt” säger städaren Mahboube Darvish Ahmad. Här går rekordmånga anställda vidare till nya jobb.
Den orangea vimpeln fladdrar i vinden och en stark lampa blinkar på Samhallbilens tak när städarna kör mot järnmalmsgruvans omklädningsrum.
Det är meterhöga snövallar på området och vimpeln och lampan ska göra det säkert att köra på samma vägar som de gigantiska gruvmaskinerna.
Sedan gruvan utanför Pajala återöppnades 2018 har Samhall skött städningen av gruvarbetarnas personallokaler.
Mahboube Darvish Ahmad börjar moppa golvet inne i omklädningsrummen. Efter flykten från Afghanistan hamnade hon och hennes tre barn i det norrbottniska samhället Pajala, norr om polcirkeln.
Gruvstädning utan stress
Även om städningen på gruvan kan vara fysiskt tung tycker Mahboube Darvish Ahmad att Samhall värnar om arbetsmiljön. Hennes knäskada har aldrig varit ett problem.
– Gruvarbetarna kommer in med smutsiga kläder och skor, så det blir mycket att städa. Men vi får städa i lugn takt. Chefen brukar säga: Stressa inte, arbeta lugnt!
Det är en upplevelse som står i stark kontrast till vittnesmål från andra av Samhalls arbetsplatser runt om i landet. För Fastighetsfolket har städare på Samhall vittnat om en hårt pressad arbetssituation, där Samhall prioriterat kunderna före de anställdas arbetsmiljö.
Från industri till bemanningsföretag
Skyddsombudet Ted Wirén tar sig an omklädningsrummets bastu, som används flitigt under de kallare delarna av året. Han har arbetat på Samhall i 36 år.
Under sin tid på företaget har han sett hur Samhall förändrats, från skyddade verkstäder till ett bemanningsbolag inom tjänstesektorn.
Fram till år 2015 hade Samhall i Pajala en omfattade produktion av elektronik, men när den lades ner slog sig Samhall in på tjänstemarknaden.
Ted Wirén är kritisk till utvecklingen, även om han tror att bolagets omställning fungerat bättre i Pajala än på många andra orter i landet.
– De med större funktionsnedsättning får inte plats på Samhall i dag, det är den bistra verkligheten. Men här i Pajala har vi många olika slags uppdrag, och inte bara tung städning, säger Ted Wirén.
Satsar på många olika slags uppdrag
När produktionen lades ner i Pajala fanns till en början inte tillräckligt många uppdrag, och de anställda blev sittande inne i personallokalen.
Men successivt fick Samhall in fler uppdrag: städning för lokala företag, matutkörning till förskolor och äldreomsorg, tvätteriverksamhet, snöskottning och utomhusskötsel för det kommunala bostadsbolaget, och så städuppdraget på järnmalmsgruvan, som drivs av gruvföretaget Kaunis Iron.
Inne i maskinhallen rör sig Mahboube Darvish Ahmad och kollegan Shafiqa Mirzaye vant bland de enorma gruvmaskinerna. Shafiqa Mirzaye håller med om att städjobbet på Samhall är fritt från stress.
– Om det är stressigt? Nej, arbetsgivaren är noga med att vi ska vara försiktiga så att vi inte sliter ut våra kroppar, säger hon.
Järnmalmsgruvan i Pajala
År 2018 köpte gruvbolaget Kaunis Iron upp den då stängda järnmalmsgruvan och återöppnade den. Varje år producerar gruvan cirka 2,2 miljoner ton järnmalmskoncentrat.
Starkt fack skyddar arbetsmiljön
Emil Haapala som är skyddsombud tror att det finns flera orsaker till att Samhall i Pajala lyckats skapa en mindre pressad arbetsmiljö. När vi träffas i Samhalls lunchrum över en varm kaffe lyfter han det fackliga arbetet som en viktig framgångsfaktor.
– Jag tror att det beror på att vi alltid haft ett starkt fack här på Samhall i Pajala. Det har funnits en kultur av att kämpa hårt för arbetsmiljön, säger han.
Gudrun Greus som är områdeschef kommer in i lunchrummet. Hon lyfter fördelarna som finns med att Samhall i Pajala satsat på flera olika typer av uppdrag, och inte enbart städuppdrag.
Men hon önskar liksom skyddsombuden att bolaget delvis kunde återgå till tillverkning, för att hitta arbetsuppgifter som passar alla.
Samhall växer inom industrin igen
Enligt Samhalls årsredovisning för 2022 är lokalvård fortsatt bolagets största tjänst, men företaget växer återigen inom industri och tillverkning. Det statliga bolaget har nyligen investerat i en industrifastighet i Gävle, där cirka 90 anställda ska montera dragkrokskablage.
Men i Pajala gapar den tidigare industrilokalen tom. I dag använder Samhall i Pajala bara 300 av den 900 kvadratmeter stora lokalen som tidigare inhyste elektroniktillverkningen. Det är synd, tycker Gudrun Greus.
– En del medarbetare har social fobi eller stora fysiska funktionshinder, och då lämpar sig inte alltid arbete ute hos kunder. Vi har ställt frågan uppåt i Samhall om att ta tillbaka någon slags produktion här i Pajala, säger hon.
Flest övergångar i Pajala
Samhall i Pajala har den högsta andelen övergångar i hela landet, sett till antalet anställda. De senaste två åren har 23 medarbetare fått ett nytt jobb på den öppna arbetsmarknaden.
Det motsvarar 44 procent av de totalt 52 Samhallsanställda i Pajala 2021. Bara tre av de som gått över till den reguljära arbetsmarknaden de senaste två åren har kommit tillbaka till Samhall.
– Gruvan har gjort arbetslösheten i Pajala låg, och många verksamheter vill anställa vår personal. Företagen ringer hit och frågar om vi har några anställda som kan passa deras verksamhet, säger Gudrun Greus.
Så många får nytt jobb utanför Samhall
Statens mål är att 1 500 per år av Samhalls medarbetare ska övergå till den öppna arbetsmarknaden. Under 2022 fick 1 483 personer ett nytt jobb utanför Samhall. Den som gör en övergång har rätt att återvända till Samhall under ett års tid.
Drömmer om nytt jobb
Tillbaka på järnmalmsgruvan är Mahboube Darvish Ahmad och hennes kollegor snart färdiga med dagens städning. Snart sätter de sig i bilen, tänder den blinkande lampan på taket och kör ut från gruvområdet.
De kommer att färdas på de snötäckta vägarna, tillbaka mot Pajala. Barnen ska snart hämtas från förskolan och skolan.
Men även om Mahboube Darvish Ahmad trivs med sitt arbete på Samhall drömmer hon om att ta sig vidare.
– I framtiden vill jag utbilda mig till sjuksköterska, säger hon.